Sterrenrestaurant Coulisse en streetart Frankey lanceren: ‘Street Art Sundays’

Sterrenrestaurant Coulisse en streetart Frankey lanceren: ‘Street Art Sundays’

08-02-2024 (13:13) - Bucket list

Wat gebeurt er als je de (sterren)kunst van het koken laat samenvloeien met de vrolijke interventies van een straatkunstenaar? Met hun nieuwe concept ‘Street Art Sundays’ doorbreekt sterrenrestaurant Coulisse samen met streetart Frankey de conventionele bubbels van de gastronomie.

Op drie zondagmiddagen verkennen meerdere Amsterdamse kunstenaars hun raakvlakken met fine dining. Daarbij verrast het team van Coulisse de gasten met unieke gerechtjes en onverwachte smaken. Als curator van deze middagen bijt Frankey zelf het spits af op 25 februari. In deze eerste editie, met de toepasselijke titel ‘Gum under the table’, deelt hij zijn fascinatie voor kauwgom, als meest nutteloze en vrolijke voedselproduct aller tijden.

Gedeelde passie

Het breed lachende Michelin mannetje als ode aan hun eerste ster, was het begin van de kennismaking tussen Frankey en Coulisse-eigenaren en jeugdvrienden Tim van der Molen en Simon Witmaar. Chef Tim van der Molen werkte eerder bij het Deense restaurant Noma en maître Simon Witmaar leerde het vak in de restaurants van Sergio Herman. Door hun gedeelde passie voor alles wat met avontuurlijke gastronomie te maken heeft, en de constante drive om hun creatieve horizon te verbreden, smaakte de samenwerking met Frankey al snel naar meer.

Regels overboord

Tim van der Molen: “Mensen kennen ons vooral van een uitgebreide avond uit met een avondvullend programma, waarbij je volledig in de watten wordt gelegd. Dit is heerlijk en ook wat wij volledig uitdragen, maar soms willen we juist iets compleet anders. Met Street Art Sundays gooien we vaste verwachtingen en regels overboord. We stellen de gasten en onszelf op de proef door de verandering van de ruimte, de inbreng van de kunstenaar en juist een keer niet specifiek alleen door het eten."

Centraal werk

Vanuit de Foyer van het restaurant op de eerste verdieping, presenteren drie kunstenaars tijdens Street Art Sundays hun niet alledaagse blik op onze eetcultuur. Elke editie, gecureerd door streetart Frankey, staat in het teken van een zelfgekozen thema en één centraal werk. Door de kenmerkende knipoog van Frankey en de verbluffende culinaire kwaliteiten van het Coulisse team, staan de zondagen met deze smaakmakers garant voor vrolijke informele middagen, vol inspiratie, ontregeling, nieuwe inzichten en een flinke dosis eetplezier van het hoogste niveau. Als kers op de taart verzorgt deze eerste editie de nieuwe funk-band ‘Cindy’ van Xander Vrienten, Martijn Bosman en Valentijn Bannier de muziek.

‘Gum under the table’

Al in 2008 etaleerde Frankey zijn liefde voor kauwgom door een miljoen kauwgomballen uit te storten op de Dam. In 2021 wijdde hij er zelfs een hele tentoonstelling aan. Dat zijn fascinatie voor kauwgom nog lang niet is uitgeput, bewijst hij nu met ‘Gum under the table’. Frankey: “Ik laat mensen graag op een andere manier naar alledaagse dingen kijken in de hoop op een glimlach. Restaurants en eten zijn voor mij daarin een onuitputtelijke inspiratiebron. Van de wijnvlek in het tafellaken en het obligate kaarsje, tot het stukje kauwgom onder de tafel. Vooral om dat laatste moet ik zelf al lachen. Want wie heeft dat ooit verzonnen om het daar te plakken? En is kauwgom eigenlijk wel eten? Je steekt het in je mond, je proeft het, kauwt erop, maar slikt het NIET door. Als dat niet fascinerend is!”

Street Art Sundays

De Street Art Sundays worden georganiseerd op 25 februari, 24 maart, 21 april 2024, van 15:00u tot 18.00u. Per editie zijn er 100 plekken beschikbaar. Alle gasten krijgen na afloop een uniek gesigneerd kunstwerk van de kunstenaar (oplage 100 stuks). Ook is er dan ruimte voor een drankje met de artiesten en chefs. Kosten voor de middag (entree, artist talk, een staande streetfood maaltijd en welkomstdrankje) bedragen €65. De kunstenaars van de edities in maart en april worden later bekend gemaakt. Voor meer informatie coulisse-amsterdam.nl Voor tickets kijk hier