Vernieuwde collectiepresentatie Centraal Museum

05-12-2023 (14:28) - Bucket list

Op 16 december 2023 wordt de opening gevierd van de nieuwe vaste collectieopstelling van het Centraal Museum. De vernieuwde presentatie bevat een veelzijdige verzameling kunst en objecten van makers uit het verleden en het heden.

In meer dan 400 objecten komen alle deelcollecties aan bod: oude, moderne en hedendaagse kunst, mode, design en stadsgeschiedenis. Collectie Centraal toont tientallen recente aanwinsten die niet eerder te zien zijn geweest. Om te vieren dat het museum na bijna twee jaar weer geheel geopend is, trakteren ze zaterdag 16 december op gratis toegang. 

Collectie Centraal

Nieuw aan de presentatie is de wijze waarop de kunstwerken worden gepresenteerd: er is nu een vast parcours met een duidelijk begin en einde, ontworpen en vormgegeven door Lies Willers en Studio Caspar Conijn. Collectie Centraal is in de basis chronologisch, maar geeft eveneens ruimte aan hedendaagse interventies. Bezoekers kunnen zelf verbanden leggen tussen verschillende tijdsperiodes en deelcollecties. De vraag die we ze daarbij stellen is: wat zie jij? De collectiepresentatie begint met een spectaculaire digitale introductie, speciaal voor ons ontworpen door Christian Borstlap.

Nieuwe aanwinsten

Naast topstukken uit de collectie van onder anderen Vincent van Gogh, Marlene Dumas en Abraham Bloemaert, zullen ook verschillende recente aanwinsten voor het eerst worden getoond: onder andere vier schilderijen van Miriam Cahn, After Stella van Yto Barrada en twee terracotta werken van Polly Apfelbaum. Lily van der Stokker maakte speciaal voor de nieuwe collectiepresentatie de muurschildering Interessant best mooi. Granida en Daifilo van Dirck van Baburen, dat in 2020 door het museum is aangekocht, wordt voor het eerst getoond, en bovendien naast de versie van Gerard van Honthorst. Ook Het schip van de Buurkerk te Utrecht van Pieter Jansz. Saenredam is voor het eerst te zien. 

Missie

De presentatie van Collectie Centraal sluit aan bij de nieuwe missie van het museum. Het Centraal Museum wil niet alleen op de samenleving reflecteren, maar ook samen met kunstenaars, ontwerpers en bezoekers actief een bijdrage leveren aan een verandering daarvan. Dit wil zeggen dat we met onze programmering aanzetten tot gesprek, meningsvorming en uitwisseling van verschillende perspectieven.

Verduurzaming

Collectie Centraal bevindt zich in de 1920-vleugel, rechts van de entree. Dit deel van het museum is vanaf maart 2022 in samenwerking met Vastgoed Gemeente Utrecht (VGU) vernieuwd en verduurzaamd, zodat het gebouw over een betere klimaatvoorziening beschikt en energiezuiniger is. Het dak is geïsoleerd, de brandcompartimentering is verbeterd en de regelinstallatie is vervangen. Collectie Centraal is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht, de VriendenLoterij, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), het Mondriaan Fonds, de Van Baaren Stichting, Fonds 21 en Stichting Zadelhoff Cultuurfonds.