Zwerfafval oprapen. Kleine moeite, grote waardering

Zwerfafval oprapen. Kleine moeite, grote waardering

13-09-2022 (08:30) - Campagnes

Met verborgen camera’s is voor een nieuwe campagne gefilmd of mensen spontaan zwerfafval oprapen. Dat deden gelukkig veel mensen. Ze werden daarbij verrast door een groot uitrollend spandoek en een opgestoken duim uit een afvalbak. Voor sommigen was deze waardering even schrikken. Met die waardering en met toestemming van de gefilmde personen, wil de Rijksoverheid anderen aansporen er een gewoonte van te maken.
 
Die gewoonte zie je steeds vaker; mensen die tijdens hun wandeling af en toe zwerfafval opruimen. Het is heel simpel om bijvoorbeeld een blikje of een verpakking op te rapen en verderop in de afvalbak te doen. Iedere keer dat iemand die kleine handeling verricht, wordt het park, de straat en de omgeving weer wat schoner. Daarnaast wordt voorkomen dat het in het de natuur komt. Oprapen voelt goed en je ziet direct effect: de leefomgeving is schoner. Dat weet de buurt te waarderen. Reden voor de Rijksoverheid om die waardering centraal te zetten in de campagne.
 
Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen: “Zwerfafval voorkomen is natuurlijk het allerbeste. Dus gooi je afval niet op straat, maar in de prullenbak. Maar als we daarnaast allemaal af en toe wat zwerfafval oprapen wordt het een stuk schoner buiten. De overheid doet al veel aan het voorkomen van zwerfafval, maar we kunnen het niet alleen. Gelukkig helpen al heel veel mensen mee. Dat laten deze video’s ook prachtig zien.”
 
De landelijke campagne loopt vanaf 12 september tot en met oktober en is online te zien, op social media, via de radio en met posters langs de weg. Naast de landelijke inzet van media, zal de campagne ook te zien zijn via de kanalen van gemeenten en andere organisaties zoals Nederland Schoon.
 
Organisaties die willen aansluiten bij de campagne kunnen  materialen downloaden en kijken hoe ze verder kunnen meedoen op www.schoudersonderschoon.nl