Dé taalvout van 2021 is bekend!

12-01-2022 (07:30) - Creatie

Hoe lief je je kind ook over het algemeen vindt, soms kun je ze wel achter het behang plakken. Maar er bestaan rigoureuzer maatregelen, althans volgens een briefje dat afgelopen jaar op een prikbord hing. De tekst 'Gelieve de kleuters te begeleiden naar het toilet & door te spoelen aub!' kreeg maar liefst 26% van de stemmen in de Grote Taalvoutjesverkiezing van 2021 en mag dan ook met recht de titel 'Taalvout van het jaar 2020' dragen.
 
De afgelopen week konden de fans van Taalvoutjes stemmen op de 20 grappigste, populairste en soms ook pijnlijkste taalvouten uit het afgelopen jaar. Net als in 2020 domineerde corona niet alleen het nieuws maar ook de Taalvoutjes-tijdlijn. Hoewel meerdere corona-gerelateerde taalmissers de top 10 wisten binnen te dringen, is het opvallend dat een niet corona-gerelateerde vout er met de dubieuze eer vandoor gaat.
 

Andere kanshebbers

Ook de nummer 2 - een dierenarts die ogenschijnlijk al 'anderhalf jaar op zoek is naar een collega' in het achtereind van een koe - en de nummer 3 - 'Wacht tot de vorige bezoeker volledig is doorgedraaid' - zijn ogenschijnlijk coronavrij; pas op nummer 4 vinden we de klassieker 'In deze winkel is het dragen van een mondkapje en een winkelwagen verplicht'.
 
Oprichtster Vellah Bogle: "Ik had mijn geld ingezet op de nummer 2. Maar voutjes met kinderen doen het traditiegetrouw goed." In andere jaren gingen onder andere een vegetarische slager die in de diepvries ligt, een bus met de slogan 'uw probleem, ons een zorg' en een dikkepeerzaag er met de eretitel vandoor.
 

Verjaardag

Dit jaar viert het platform zijn tiende verjaardag. De verkiezing is dan ook nog maar een voorproefje voor wat nog gaat komen: "We laten een decennium aan taalvoutjes natuurlijk niet geruisloos voorbijgaan!", aldus Bogle. "Ik heb in tien jaar zo ontzettend veel hilarische missers langs zien komen dat ik zelf niet meer kan bepalen welke nou de aller-aller-állerleukste is. Dat gaan we dus overlaten aan de fans!" De Taalvoutjes-verkiezing met de leukste missers uit de afgelopen tien jaar volgt later dit jaar.