Drents Museum genomineerd voor Tentoonstellingsprijs 2022

Drents Museum genomineerd voor Tentoonstellingsprijs 2022

01-09-2022 (12:03) - Creatie

Met de tentoonstelling In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië is het Drents Museum in Assen genomineerd voor de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022. De internationale archeologie-tentoonstelling over Armenië is een van de tien genomineerde tentoonstellingen die door een vakjury geselecteerd zijn. Publiek kan vanaf 1 september tot en met 14 september stemmen op de beste tentoonstelling van 2022 via www.tentoonstellingsprijs.nl.
 
Harry Tupan, algemeen directeur Drents Museum: ‘Wij zijn zeer blij en trots dat wij voor de tweede keer geselecteerd zijn voor de jaarlijkse publieksverkiezing van beste tentoonstelling van het culturele jaar. In 2019 wonnen wij de prijs met de tentoonstelling Iran - Bakermat van de beschaving. Ook dit keer staan wij in een heel bijzonder rijtje. Deze waardering sterkt ons in de visie om op een spraakmakende manier het verhaal te willen vertellen van buitengewone internationale collecties die niet eerder in Nederland te zien zijn geweest.’
 

In de ban van de Ararat

In de tentoonstelling de tweetoppige berg de Ararat wordt de bezoeker mee op reis genomen door de geschiedenis en cultuur van Armenië. Perspekt Studios is verantwoordelijk voor de tentoonstellingsvormgeving. Aan de hand van 160 kostbare voorwerpen uit het History Museum of Armenia in Jerevan – zoals gouden en zilveren sieraden en bekers, wapens en bronzen beeldjes – maak je kennis met de vroegste geschiedenis van Armenië. Hoe groot de betekenis van de heilige berg Ararat voor de Armeniërs nog is, blijkt uit de serie korte filmpjes van Ararat-experts en liefhebbers in de tentoonstelling. Die is nog tot en met 30 oktober te zien en heeft tot nu toe al ruim 50.000 bezoekers getrokken. Het publiek waardeert de tentoonstelling met het gemiddelde rapportcijfer 8,5. Meer informatie over de tentoonstelling.
 

Museumtijdschrift

De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is een samenwerking tussen Museumtijdschrift, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Vrije Academie, SRC Reizen, de VriendenLoterij en Kunstmuseum Den Haag. Naast In de ban van de Ararat zijn genomineerd: Kirchner en Nolde (Stedelijk Museum Amsterdam), Allart van Everdingen (Stedelijk Museum Alkmaar), Natasja Kensmil (Kunsthal KadE), Artemisia (Rijksmuseum Twenthe), Vergeet me niet (Rijksmuseum Amsterdam), Paula Rego (Kunstmuseum Den Haag), Rob Scholte (Museum de Fundatie), Russische avant-garde (Hermitage Amsterdam) en Here We Are! (Kunsthal Rotterdam). Het winnende museum krijgt een geldbedrag van € 10.000. Stemmend publiek maakt kans op een kunstreis voor 2 personen en vele andere mooie prijzen.