Kossmanndejong ontwerpt vier permanente tentoonstellingen voor Paleis Het Loo

Kossmanndejong ontwerpt vier permanente tentoonstellingen voor Paleis Het Loo

21-04-2023 (11:47) - Creatie

Vandaag opent Koning Willem-Alexander het vernieuwde Paleis het Loo. Het museum heeft onlangs een grootschalige renovatie ondergaan en is uitgebreid met ondergrondse tentoonstellingszalen naar ontwerp van Kaan Architecten.

De vier nieuwe permanente tentoonstellingen zijn ontworpen door Kossmanndejong, waarvan er twee al in 2022 zijn geopend, het Historische Paleis en Sporen van het Verleden. Morgen openen de twee nieuwste tentoonstellingen voor publiek: Ridderorden en Onderscheidingen, en De Oranjes.

Paleis het Loo is wereldwijd een unicum. Het is een museum over een koningshuis dat nog in functie is. En juist omdat het nog in functie is, is het ook best ingewikkeld om daar een tentoonstelling over te maken. Alles moet zorgvuldig worden afgewogen. Dit is namelijk een verhaal over politiek, diplomatie en over levende mensen.

Onbekende kanten van de Nederlandse monarchie

In de tentoonstelling De Oranjes wordt de geschiedenis van de Nederlandse monarchie vanuit drie invalshoeken belicht. De introductie richt zich op de relatie van de Oranjes met de Nederlandse bevolking. Waarom is Oranje eigenlijk onze nationale kleur? Vervolgens belichten we in de nieuwe ondergrondse zalen de meer formeel historische kant. De scenografie ondersteunt deze kant van het verhaal, op scherpe hoeken zie je de ijkpunten in de tijdlijn. Tot slot kijken we in de monumentale Oostvleugel vanuit een meer persoonlijk perspectief naar de geschiedenis.

Onder de oppervlakte

De bezoekers worden meegevoerd door een monumentaal landschap van kubussen op een tijdreis langs de hoofdpersonen uit de Oranje dynastie. Het grote historische verhaal is hier opgedeeld in kleinere, makkelijk te behappen blokken waar je ruimtelijk doorheen kunt dwalen. De afwisseling in vorm en nieuwsgierigmakende doorkijkjes prikkelen om te blijven ontdekken. Achter ieder object in de vitrine gaat een heel verhaal schuil. Met geprojecteerde animaties, films en foto’s worden deze verhalen onthuld. Zo ontdek je stukje voor stukje hoe Nederland een koninkrijk werd en welke Oranjes daar een rol in speelden. Tekstbordjes bieden de nodige inhoudelijke verdieping maar ook wie niet van lezen houdt, krijgt het verhaal mee.

Een canvas van paleismuren

Is het leven van een vorst nou werkelijk prinsheerlijk? Die vraag staat centraal in de Oostvleugel. Hier nemen we bezoekers mee op een levenswandeling waarbij we de vorst volgen van wieg tot graf. Deze vleugel wordt gekenmerkt door een veelheid aan verschillende ruimtes in allerlei afmetingen en met spannende doorzichten. Inhoudelijk sluiten we met een associatieve beeldenstroom aan op dit ruimtelijke gegeven en versterken zo het labyrintische effect.