Kunsthal Rotterdam presenteert 'Job, Joris & Marieke. A Triple Life.'

25-01-2022 (17:03) - Creatie

Met veel enthousiasme presenteert Kunsthal Rotterdam dit voorjaar 'Job, Joris & Marieke. A Triple Life'. Nooit eerder is er een tentoonstelling gerealiseerd over Nederlands bekendste talenten op het gebied van animatie.
 
De creatieve studio Job, Joris & Marieke, opgericht in 2007, heeft al vele prijzen in de wacht gesleept, waaronder een International Emmy Award voor ‘Kop Op’ en een Oscarnominatie voor ‘A Single Life’. Hun werk kan worden omschreven als poëtisch, schattig, grappig en soms verontrustend. Met hun korte animatiefilms, opdrachtwerk en videoclips – waaronder Gers Pardoel’s ‘Ik neem je mee’, een van de populairste Nederlandse YouTube muziekvideo’s ooit, heeft de studio zich internationaal op de kaart weten te zetten. Voor de Kunsthal reden genoeg het werk van het drietal te vieren met de tentoonstelling A Triple Life, waarin hun animaties verder reiken dan een scherm.
 

Verhalen vertellen

Job Roggeveen, Joris Oprins en Marieke Blaauw leren elkaar kennen op de Design Academy Eindhoven en ontdekken daar hun gedeelde passie: het vertellen van verhalen. Animatie blijkt voor het drietal het ideale medium waarin storytelling en ontwerpen samenkomen. Job, Joris & Marieke vertellen: "We zijn blij en vereerd dat we door de Kunsthal zijn gevraagd. We zien deze tentoonstelling als een kans om een breed publiek dieper kennis te laten maken met ons werk en bezoekers van de Kunsthal mee te nemen in de manier waarop dit tot stand komt."
 

Nieuw werk 'Nobody'

Het publiek is in het eerste deel van de tentoonstelling onderdeel van een dynamische wereld waarin een nieuwe animatiefilm tot leven komt. De experience 'Nobody', die speciaal voor de tentoonstelling wordt ontwikkeld, vertelt het verhaal van Florian: een obsessief gedreven lifestyle instagrammer die leeft voor de likes van zijn followers. Op een dag wordt hij doorzichtig en is hij niets meer dan een schaduw. Job, Joris & Marieke experimenteren in 'Nobody' voor het eerst met de vertaalslag van animatiefilm naar ruimtelijke ervaring. Door middel van video-mapping, een techniek waarbij het verhaal om het publiek heen wordt geprojecteerd, waant de bezoeker zich midden in het verhaal.
 

Activiteitenprogramma

Bij de tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder een Kunsthal LIVE Masterclass door Job, Joris & Marieke op donderdag 14 april, en een editie van See you later, Illustrator! op vrijdag 4 maart, waarbij kinderen door middel van live poëzie en illustratie aangezet worden hun verbeelding om te zetten in een beeldverhaal. Ook zal Job Roggeveen, in de Kunsthal en in TivoliVredenburg, dit voorjaar een concert geven met een ‘best of’ van de drie Happy Camper Albums, ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van dit muziekproject. Het actuele programma van alle activiteiten volgt op www.kunsthal.nl/activiteiten
 

VPRO-serie

In opdracht van de VPRO werkt studio Job, Joris & Marieke momenteel aan de animatieserie Kop op!, gebaseerd op de gelijknamige korte film die in 2018 bekroond werd met de International Emmy Kids Award. Vanaf zondag 27 februari is de serie wekelijks te zien op NPO Zapp: https://www.vpro.nl/jeugd/programmas/kop-op.html. Op vrijdag 25 februari beleeft de serie haar internationale première op het New York International Children's Film Festival.