Oekraïense en Nederlandse filmmakers maken samen film over 1 jaar oorlog

24-02-2023 (10:35) - Creatie

24 februari 2023 markeert één jaar oorlog in Oekraïne. In Nederland verblijven tienduizenden gevluchte Oekraïners. Regisseur Luuk Walschot maakte samen met onder anderen de Oekraïense cinematograaf Sveta Aparina de korte film ‘Life on Hold’. Over universele verlangens naar huis, verlies en hoop. De film werd geproduceerd door Spektr en is gratis te zien op filmplatform Cinetree.

 

Het filmproject, geïnitieerd en geregisseerd door Luuk Walschot, is geïnspireerd op de gelijknamige fotoserie van fotograaf Eelco Wortman. De cinematografie wordt verzorgd door de Oekraïense cinematograaf Sveta Aparina.

De film stelt universele gevoelens centraal in een uitzichtloze tijd. Het verlangen naar huis, het missen van dierbaren, ontheemd zijn en dromen van een betere toekomst.

Regisseur Luuk Walschot: "Ik heb geprobeerd de mensen in hun meest kwetsbare staat vast te leggen, omdat ik geloof dat we het beste communiceren als ons hart open is. Hun karakter en verhaal heb ik op een visueel poëtische manier willen ondersteunen om zo een universele betekenis aan de film te geven.”

Cinetree oprichter Hanna Verboom: "Film is een krachtig middel om mensen te verbinden. In een oorlog raken mensen ontwricht en komen ze vaak terecht op een plek waar ze niemand kennen. Ik vind het dan ook prachtig dat Luuk en Sveta hun krachten hebben gebundeld en op zo’n rake en empathische manier de emoties achter een oorlog laten zien. Je kan dit niet kijken en geen empathie voelen, oorlog raakt ons allemaal."

 

Vrijdag 24 februari gratis te zien

De film is geproduceerd door productiehuis Spektr en is vanaf 11 uur op vrijdag 24 februari gratis te zien op op filmplatform Cinetree. cinetree.nl/lifeonhold