Stedelijk Museum Schiedam koopt video Running In Circles

25-11-2021 (11:49) - Creatie

Sinds een paar jaar doet Jeroen Jongeleen hardloopperformances. Als een soort menselijk potlood rent hij cirkels en filmt hij dit ‘tekenen’ in het (stads)landschap met een drone. Zijn tweeluik Running In Circles is nu aangekocht door het Stedelijk Museum Schiedam.
 
Het werk bestaat uit twee naast elkaar geprojecteerde video’s waarbij je de kunstenaar van bovenaf een glas- en roestcirkel ziet lopen, een groen en een bruin rondje. Jongeleen rent op het terrein van De Glasfabriek in Schiedam, waar het werk t/m 16 januari 2022 is te zien in de pop-up tentoonstelling Glashard. Post-graffiti in De Glasfabriek Schiedam. Als een soort bonus kun je op het buitenterrein de cirkel met het vertrapte groene glas bekijken. Dan ervaar je ook het formaat van de rondte en het niet bepaald aaibare materiaal. Per cirkel liep/tekende Jongeleen rond de 4 uur, een kleine marathon. Daarna konden zijn hardloopschoenen de prullenbak in. De aankoop is mogelijk dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds.
 

Ode en Echo

Bijzonder is dat Jongeleen (1967) de cirkels kleurde met materiaal dat hij op het terrein zelf vond: groen glaswerk en roestig ijzer. Denk bij dat laatste aan moeren, bouten en andere metaalstukjes. "Mijn cirkels zijn een soort ode aan de plek waar ze gemaakt zijn en over een paar jaar louter een echo van die plek", vertelt hij. Het materiaal en de kant waar hij op rent, laat hij terugkeren in de titel. De bruine roestcirkel gaf hij de naam RUST / running counter clockwise. De groene rechter video kreeg de naam GLASS / runnings clockwise.