Veel Nederlandse films op het filmfestival van Venetië

27-07-2023 (13:43) - Creatie

Eerder deze week maakte het Filmfestival van Venetië het programma bekend van de hoofdcompetitie en de Orizzonti en Venice Immersive competities.

Nederland is dit jaar bijzonder sterk vertegenwoordigd in Venice Immersive. Maar liefst vijf van de 28 projecten die zijn geselecteerd voor deze competitie zijn Nederlandse VR (co)producties. Celine Daemen, die vorig jaar in Venetië was met haar werk Eurydice, een afdaling in oneindigheid, keert terug met haar nieuwe VR opera Songs for a Passerby. 

Talent en Route

Melk van Stefanie Kolk is één van de tien films in de selectie van het prestigieuze zijprogramma Venice Giornate degli Autori. Zij maakt daarmee kans op onder andere de Giornate degli Autori Award en de Luigi de Laurentiis Award Lion of the Future. Stefanie's korte films Clan (2016), Harbour (2017) en Eyes on the Road (2019), gingen in première op het Filmfestival van Locarno. Clan (afstudeerfilm) won meerdere prijzen, waaronder die voor Beste Fictiefilm op het La Guarimba Festival in Italië en op het Split Film Festival ontving zij een Honourable Mention. In 2019 werd zij geselecteerd voor Berlinale Talents en was ze Talent en Route van het Netherlands Film Festival. 

38 prijzen

De korte film Wander to Wonder van Nina Gantz is opgenomen in de Orizzonti sectie. De stop-motion animatiefilm is geproduceerd door Circe Films en gaat over Mary, Billybud en Fumbleton, drie personages uit een populaire geanimeerde kinderserie. Wanneer de maker overlijdt, blijven ze alleen achter in de studio. Ze gaan door met het maken van – steeds vreemdere – afleveringen voor hun fans. Wander to Wonder is de eerste onafhankelijke stop motion animatiefilm van Nina Gantz. Haar afstudeerfilm Edmond (2015) won maar liefst 38 prijzen. 

Minoritaire coproducties

Daarnaast worden nog drie minoritaire coproducties gepresenteerd op het Lido: Holly van regisseur Fien Troch (België) en gecoproduceerd door Topkapi Films is geselecteerd voor de hoofdcompetitie, Volya Films’ coproductie City of Wind van Lkhagvadulam Purev-Ochir (Mongolië) wordt gepresenteerd in het Orizzonti programma en in Orizzonti Extra Forever-Forever* van de Oekraïense filmmaker Nanna Buryachkova en coproducent Rinkel Film.