Verborgen meesterwerk Hendrik Jan Wolter in museum Flehite

Verborgen meesterwerk Hendrik Jan Wolter in museum Flehite

13-12-2023 (16:53) - Creatie

Tijdens de samenstelling van de tentoonstelling "Wolter & Water" in Museum Flehite deed zich een verrassende ontdekking voor. Bij een privé-uitlener kwam aan het licht dat een van de Amstelgezichten van Hendrik Jan Wolter een dubbel leven leidt.

Bij nadere inspectie van de achterzijde van het doek, bleek dat de Amstel op dit schilderij niet alleen te zien was vanuit Wolters hooggelegen woning in Amsterdam. Ondersteboven aan de achterzijde was ook de Amstel te zien, maar dan als een zonnige, landelijke verbeelding buiten de stad. Wolter, zuinig met zijn materiaal, benutte regelmatig de achterkant van zijn doeken voor zijn Amstelgezichten. Waarschijnlijk was hij over het herfstige rivierlandschap niet geheel tevreden en werd het doek opnieuw gebruikt. 

Tentoonstelling

De tentoonstelling "Wolter & Water" in Museum Flehite belicht Hendrik Jan Wolters levenslange fascinatie voor water en zijn artistieke evolutie van naturalist tot neo-impressionist en luminist. Deze expositie, ter ere van het 150e geboortejaar van Wolter, biedt een inzicht in zijn werk en is te zien tot 1 april 2024.