What Design Can Do X IKEA in Make It Circular Challenge

What Design Can Do X IKEA in Make It Circular Challenge

11-10-2022 (15:25) - Creatie

De vierde challenge van What Design Can Do (WDCD) in samenwerking met de IKEA Foundation is gestart: de Make it Circular Challenge. Van 11 oktober 2022 tot 11 januari 2023 roept WDCD alle vernieuwers op om hun meest gedurfde klimaatoplossingen met een circulair ontwerp in te dienen. Voor winnende ideeën is er € 10.000 financiering en een wereldwijd ontwikkelingsprogramma.

WDCD wil ervoor zorgen dat het concept van een circulaire samenleving meer is dan een modewoord voor greenwashing-campagnes. Daarom vraagt de Make it Circular Challenge designers om hier nieuwe materialen of technologieën voor te ontwerpen. De winnende ideeën worden gerealiseerd met behulp van een impactgedreven ontwikkelingsprogramma. Het einddoel? Om producten, diensten en systemen te creëren die laten zien dat een circulaire toekomst niet alleen denkbaar, maar ook haalbaar is.

Meedoen?

Als je mee wilt doen, kun je jouw project indienen binnen de volgende thema's: wat we eten, wat we dragen, wat we kopen, hoe we verpakken en hoe we bouwen. Begin 2023 selecteert een jury van experts op het gebied van design, sociale impact en klimaatactie minimaal tien winnaars. Drie van de winnende initiatieven gericht op consumentenproducten worden gefinancierd door WDCD’s nieuwe partner Secrid. Winnende ideeën krijgen € 10.000 aan financiering en een wereldwijd ontwikkelingsprogramma dat is opgezet in samenwerking met Impact Hub Amsterdam. Inclusief online training, mentor sessies en een bootcamp. Dit programma ondersteunt de winnende teams bij het ontwikkelen van hun projecten.

Tastbare oplossingen

Liz McKeon, Programmes Director - Planet bij de IKEA Foundation: “We kijken ernaar uit om te zien hoe designers en creatieve ondernemers circulaire principes gebruiken om tastbare oplossingen te leveren die klimaatverandering, afval en vervuiling aanpakken. Wij geloven dat design kan bijdragen aan een betere toekomst en dat het mensen kan motiveren om zich thuis te voelen in een circulaire wereld.”

Deelnemers kunnen van 11 oktober 2022 tot 11 januari 2023 hun projectvoorstellen gratis online indienen via de website: makeitcircular.whatdesigncando.com.