Yamuna Forzani presenteert levensgroot kunstwerk voor Rotterdam Pride

Yamuna Forzani presenteert levensgroot kunstwerk voor Rotterdam Pride

21-06-2022 (16:01) - Creatie

Op Roze Zaterdag presenteert queer kunstenaar en activist Yamuna Forzani een levensgroot kunstwerk op de Coolsingel voor de Rotterdam Pride. Van 17 juni t/m 26 juni staat Rotterdam in het teken van verschillende Pride-activiteiten om seksuele en culturele diversiteit in de stad te vieren.
 
Het festivalterrein voor het Rotterdamse stadhuis op de Coolsingel speelt een centrale rol in de activiteiten, waar het kunstwerk met 'embrace change' als thema vanaf nu op een grote container te zien is. Als partner van Rotterdam Pride geeft Nationale-Nederlanden aanstormend talent Yamuna graag de aandacht die ze verdient.
 

Groot talent

Yamuna is een boegbeeld en activist in de ballroomscene binnen de LHBTIQA+-gemeenschap en is daarnaast een opkomende kunstenaar en ontwerper die bekend staat om haar grafische, kleurrijke én queer-focused ontwerpen. Ze studeerde in 2016 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en geldt sindsdien als een groot talent met werk voor de permanente collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam, Kunstmuseum Den Haag en het Tilburgse TextielMuseum. Daarnaast is ze binnen de ballroomscene onderdeel van Kiki House of Angels in Rotterdam en House of Comme des Garçons in New York. Voor Rotterdam Pride gaf NN haar de volledige vrijheid om een groot kunstwerk te ontwerpen en creëren voor op de prominente container op de Coolsingel.

Yamuna Forzani: "Pride is erg belangrijk voor mij en queerness is altijd een onmisbaar onderdeel van ieder werk dat ik maak. Toen NN mij vroeg of ik het kunstwerk wilde maken, bleef de inspiratie maar komen. Voor dit werk wilde ik inzoomen op ‘embracing change’, natuurlijk in mijn eigen stijl met kenmerkende felle kleuren, glitchy patronen en cheeky verwijzingen naar queerness. Het omarmen van verandering is belangrijk voor iedereen, want het is de enige manier om verder te komen. Ik hoop dat het werk anderen binnen en buiten de gemeenschap aan het denken zet."
 

Meer activiteiten

Het kunstwerk belooft een fotohotspot te worden tijdens Rotterdam Pride en zal tot en met 26 juni op de Coolsingel te zien zijn. Gedurende Roze Zaterdag zijn er daarnaast activiteiten in en rond om de container, waar ook goodies met Yamuna’s artwork erop worden uitgedeeld en waar een rad van fortuin staat met presentatie door een drag king. Leden van de NN Pride Board gaan in gesprek met bezoekers over Pride-onderwerpen en -vragen. Na het onthullingsmoment vindt een activistische Pride March plaats, met aansluitend optredens van Duncan Laurence, S10, Jaïr & Glen Faria, Babs en Lionstorm. Nog tot en met 26 juni organiseert Rotterdam Pride met haar partners een scala een activiteiten en festiviteiten in de stad. Een compleet overzicht vind je op de website van Rotterdam Pride.
 
Foto: Daphne de Vries