Rotterdam viert in 2025 het Rotterdamse Jaar van de Vrouw

Rotterdam viert in 2025 het Rotterdamse Jaar van de Vrouw

19-02-2025 (14:49) - Inclusiviteit

Vanaf Internationale Vrouwendag zet Rotterdam de spotlight op haar vrouwen en viert het Rotterdamse Jaar van de Vrouw. Een inspirerende en feestelijke aanleiding om tien maanden lang aandacht te geven aan de rol van vrouwen in hun stad: toen, nu en in de toekomst.

Het Rotterdamse Jaar van de Vrouw wordt op vrijdag 7 maart officieel geopend door burgemeester Schouten in de Burgerzaal van het Stadhuis. ’s Avonds is er tijdens het festival Fem-Fest: Step Up! een avond vol muziek en dialoog in WORM. Op zaterdag 8 maart is er in Bibliotheek Rotterdam een middag met de burgemeester, Elfie Tromp en Glenda Peters. Gevolgd door een stadswandeling van De Rotterdamse Zijlijn die eindigt bij de Doelen, waar er een feestelijke avond is met Femme Karaoke en Sip ’N Paint. Ook op andere plekken in de stad en momenten in de week zal er van alles te beleven zijn.

2025: het Rotterdamse Jaar van de Vrouw

Vanaf Internationale Vrouwendag (8 maart) tot en met de Internationale Dag van de Rechten van de Mens (10 december) richten we de spotlight op, versterken we de stemmen van en bouwen we netwerken met Vrouwen van Rotterdam. Van cultuur tot sport, onderwijs tot bedrijfsleven, wetenschap tot politiek en het sociaal domein. Met organisaties, initiatieven en individuen (v/m/x).

Op de website www.vrouwenvanrotterdam.nl is een agenda te vinden met de evenementen die in het Rotterdamse Jaar van de Vrouw worden georganiseerd en een kaart met de organisaties en initiatieven die het jaar ondersteunen. Iedereen kan hier ook zelf makkelijk evenementen toevoegen en het beeldmerk downloaden voor in flyers, op websites en andere publicaties.

Aanleiding

In 1975 vond het eerste Jaar van de Vrouw plaats. Een internationaal themajaar in het leven geroepen door de Verenigde Naties, waarin ook in Rotterdam veel emancipatieactiviteiten van start zijn gegaan. Een halve eeuw later maken we de balans op en zien dat de geschiedenis, rol en positie van Rotterdamse vrouwen onderbelichte thema’s in de stad zijn. Mede daardoor zijn te weinig inspirerende voorbeelden voor meisjes en is veiligheid in de stad nog steeds niet vanzelfsprekend.

Lang niet al het vrouwelijk talent wordt aangesproken en benut. Dit is een verlies voor de hele Rotterdamse gemeenschap en reden tot aandacht. Want vrouwen die zichtbaar zijn, gehoord worden en zijn ingebed in goede netwerken, dragen bij aan de verbetering van de positie van veel andere vrouwen en een gelijkwaardige toekomst voor álle Rotterdammers (v/m/x).