Wakibi zamelt geld in voor vrouwelijke ondernemers

01-03-2024 (11:24) - Inclusiviteit

Ruim een miljard vrouwen wereldwijd heeft weinig tot geen toegang tot financiële middelen. Daardoor is het voor ondernemende vrouwen in ontwikkelingslanden extra moeilijk om een bedrijf te starten en zelfredzaam zijn. Daarom zamelt Wakibi Microkredieten in de week van Internationale Vrouwendag - 3 tot 9 maart - geld in voor het Women Empowerment Fonds. 

Het Women Empowerment Fonds van Wakibi maakt ondernemen voor vrouwen in ontwikkelingslanden mogelijk door het verstrekken van microkredieten - kleine leningen. De terugbetaalde microkredieten (ruim 97%) leent Wakibi steeds opnieuw uit, waardoor het geld blijft circuleren en de sociale impact groot is.

Jolanda Degen, partner van het Women Empowerment Fonds en voormalig voorzitter van de Raad van Toezicht van Wakibi, zegt het volgende: "Het unieke aan het Women Empowerment Fonds is dat iedereen heel laagdrempelig kan meedoen en direct mee-investeert in de ontwikkelkansen van vrouwen. De afgelopen 10 jaar zien we bij Wakibi dat vrouwen de beste resultaten laten zien, en dat hun onderneming een positief effect heeft op families, dorpen en uiteindelijk de hele economie. Dit maakt het fonds des te belangrijker en urgenter”.

Online geld inzamelen

In de week van Internationale Vrouwendag zamelt Wakibi extra geld in voor het Women Empowerment Fonds met een online collecte via https://wakibi.digicollect.nl. Iedereen die het Women Empowerment Fonds wil ondersteunen, kan een bedrag naar keuze doneren in een van de collectebussen.

Zelfredzaamheid

Het thema van Internationale Vrouwendag dit jaar is, 'één wereld, duizend vrouwen’, waarmee de verschillen en overeenkomsten tussen vrouwen en verschillende culturen worden benadrukt. Een groot verschil is de beperkte toegang tot financiële middelen voor veel vrouwen in de wereld waardoor het opbouwen van een bestaan voor zichzelf en hun gezin moeilijk is. Met het Women Empowerment Fonds helpt Wakibi deze vrouwen met microkredieten waarmee zij hun eigen bedrijfje kunnen starten of uitbreiden, zodat ze samen met hun familie en vaak ook hele gemeenschappen economisch onafhankelijk worden.

Fonds voor sociale impact

Het grootste deel van het fonds gaat naar projecten voor vrouwelijke ondernemers, een ander deel is bestemd voor vrouwen die willen studeren. Ook gaat een klein deel van het fonds naar sanitaire projecten aangevraagd door vrouwen, als onderdeel van hun huisvesting. Het Women Empowerment Fonds heeft inmiddels meer dan 1.800 projecten en 9.000 ondernemers gesteund in 55 verschillende landen. Met een initiële inleg van €218.252 is meer dan €500.000 aan sociale impact gemaakt.