Een op de drie Nederlanders denkt dat Google meeluistert met gesprekken

Een op de drie Nederlanders denkt dat Google meeluistert met gesprekken

24-10-2024 (12:42) - Media

Een vraag die veel mensen zichzelf stellen: luistert Google stiekem mee met je telefoon? Panel Inzicht legde de vraag voor aan een representatief panel van 1000 Nederlanders. Uit het onderzoek van pr-bureau Tijd voor publiciteit blijkt dat één op de drie Nederlanders overtuigd is dat Google met hun gesprekken meeluistert. 

Bijna een kwart van de ondervraagden acht de kans groot dat Google via de microfoon van je telefoon of je slimme speaker meeluistert, ook zonder dat je ‘Hey Google’ roept. Een kleinere groep - bijna een op de dertien - zegt dit zelfs zeker te weten. Vooral de jongere generaties lijken zich bewust van dit risico. Waar bijna de helft van de twintigers en dertigers het meeluisteren door de zoekgigant waarschijnlijk acht, geldt dit voor minder dan 20 procent van de zestigplussers.

Zorgen om privacy

Zelf stelt Google dat hun apparaten alleen luisteren na het horen van een wake word zoals "Hey Google". Toch blijven privacyzorgen bestaan. Er zijn incidenten bekend waarbij apparaten onbedoeld opnamen maken, die soms door medewerkers worden beluisterd om de technologie te verbeteren. Keihard bewijs voor het doelbewust afluisteren met commerciële doeleinden ontbreekt echter.

Onderzoeken wijzen erop dat gepersonaliseerde advertenties in de praktijk meestal zijn gebaseerd op zoekgedrag, locatie en andere data. Volgens Frank Breukelman, eigenaar van Tijd voor Publiciteit, is het in algemene zin goed om kritisch te zijn op welke gegevens je deelt en op welke manier techgiganten zoals Google deze kunnen vergaren. “Denk in elk geval goed na voordat je achteloos op ‘toestemming geven’ klikt wanneer een app vraagt om toegang tot de microfoon van je telefoon.”


Bureaus

Marketing

Economisch