17-jarige Rena Kawasaki wint 18e Internationale Vredesprijs

17-jarige Rena Kawasaki wint 18e Internationale Vredesprijs

14-11-2022 (20:25) - Mensen

De 17-jarige Rena Kawasaki uit Osaka heeft vandaag de 18e Internationale Kindervredesprijs gewonnen. De prestigieuze jeugdprijs werd in Den Haag uitgereikt door Nobelvredesprijswinnaar Tawakkol Karman.

Rena's baanbrekende werk om kinderen meer te betrekken bij de politiek, het milieu en de samenleving in haar thuisland en in de rest van de wereld, heeft haar tot de belangrijkste jeugdvoorvechtster in Japan gemaakt.

Rena heeft samengewerkt met de Japanse regering om de stem van jongeren op te nemen in regeringsactiviteiten door ze directe toegang tot politieke vertegenwoordigers te bieden. Haar inzet heeft geleid tot een uitnodiging van de regering om mee te helpen aan het grote Tokyo Bay Environmental Social Governance infrastructuurproject. Dat project richt zich op het creëren van een duurzame stad voor de komende 50 tot 100 jaar, waarin natuur en gemak worden gecombineerd voor de 37 miljoen inwoners van de regio.

meebeslissen in overheidsbesluiten

Rena's jongerenparticipatiewerk resulteerde tevens in een uitnodiging om deel te nemen aan het 'Niihama-project'. Voor het project creëerde ze een QR-code waarmee jongeren kunnen meebeslissen in overheidsbesluiten. Het idee werd overgenomen door de burgemeester van Niihama en wordt nu door de hele bevolking van de stad gebruikt. Bovendien werd Rena, als vooraanstaand jeugdvoorvechter in haar land, onlangs ook benoemd tot de jongste Chief Future Officer ooit door een Japanse vliegtuigmaatschappij die vliegt op biobrandstof.

De Internationale Kindervredesprijs, de belangrijkste jeugdprijs ter wereld, is een initiatief van de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights. Het expert comité van KidsRights selecteerde Rena Kawasaki als winnaar uit 175 inzendingen van jonge changemakers uit 46 landen over de hele wereld. Met het winnen van de prijs krijgt haar boodschap een internationaal podium, waarmee honderden miljoenen mensen wereldwijd worden bereikt.