Acteur James Earl Jones, stem van Darth Vader, overleden. Zijn stem blijft mede dankzij AI

Acteur James Earl Jones, stem van Darth Vader, overleden. Zijn stem blijft mede dankzij AI

10-09-2024 (11:11) - Mensen

De Amerikaanse acteur James Earl Jones is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn agentschap bevestigd aan verschillende Amerikaanse media. Jones leende zijn onmiskenbare stemgeluid aan vele films en personages. Beroemd werd hij in de rol van Star Wars' Darth Vader.

Jones had een carrière van ruim zestig jaar en is een van de weinige acteurs die alle grote Amerikaanse entertainmentprijzen hebben gewonnen.

Zijn roem vergaarde hij als de stem van Darth Vader in de originele Star Wars-trilogie. Ook in latere Star Wars-films, uit 2005 en 2016, was hij te horen. Jones leende zijn stemgeluid andermaal aan Mufasa in de Disney-klassieker The Lion King. En zelfs wie Jones nooit hoorde in films, kon zijn stem kennen uit de televisiereclames van de Amerikaanse nieuwszender CNN ("This is CNN").

De acteur speelde ook rollen in bekende films als Coming to America (en het vervolg op die film uit 2021), Conan the Barbarian en The Hunt for Red October. Hij ontving in 2012 een Oscar voor zijn hele oeuvre.

Jones gaf Star Wars-filmmaatschappij Lucasfilm in 2022 toestemming om zijn stem voor het karakter Darth Vader in de toekomst te blijven gebruiken. Dat gebeurt met behulp van oude opnames en kunstmatige intelligentie. 


NOS