Eerste vrouwelijke presentator NOS Journaal overleden

Eerste vrouwelijke presentator NOS Journaal overleden

14-08-2024 (16:53) - Mensen

Eugènie Herlaar, de eerste vrouwelijke presentator van het NOS Journaal, is na een kort ziekbed overleden. Dat laat haar familie aan de NOS weten. Ze was 84 jaar.

Herlaar werd op 10 november 1939 geboren op Curaçao. In haar kinderjaren nam ze al deel aan het kinderuurtje van de CUROM, de Curaçaose Radio Omroep. Ook stond ze op de lagere school graag op het toneel. Op haar 8e kwam Eugènie met haar familie naar Nederland. In haar jaren op de hbs was ze actief bij de jeugdomroep van de Avro. Na school had ze verschillende banen, veelal binnen de media, bijvoorbeeld als omroepster bij Radio Nederland Wereld Omroep. Daar maakte ze reportages en las ze het nieuws.

In de jaren 60 zat het publiek nog niet te wachten op een vrouwelijke nieuwslezer, zo leek het. Dat was gebleken uit een proef bij de BBC; vrouwen straalden geen autoriteit uit, zo oordeelden de kijkers. Het idee was dat vrouwen te emotioneel zouden zijn bij gevoelige onderwerpen. En hielden ze hun emoties wel in bedwang, dan waren ze te kil. Dat ging er bij Herlaar niet in. "In een dolle bui" schreef ze een brief aan de hoofdredactie van het NOS Journaal, met de vraag hoe het kon dat er geen vrouwenstem bij het journaal te horen was. "Het was helemaal gek dat typisch vrouwelijke onderwerpen als modereportages en de huishoudbeurs ook door mannen werden gedaan. Ik vond dat een vrouw dat hoorde te doen", zei ze vorig jaar in een interview met het Noordhollands Dagblad. de restv is geschiedenis.


NOS