Leren mediteren? Alles wat je moet weten.

30-11-2022 (13:31) - Mensen

Wil je leren mediteren? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten voor jouw weg naar ontspanning. Of is het zelfs jouw weg naar Verlichting? Wie weet waar het toe leidt.

  1. Meditatie artikelen en andere handige tools

Heel praktisch; allereerst is het belangrijk dat je de nodige tools hebt. Als je lenig genoeg bent kun je het beste een meditatiekussen en een meditatiemat aanschaffen. Als je het kunt kun je in een lotushouding komen zitten, maar voor de meeste mensen geldt dat een het al heel mooi is als je in kleermakerszit kunt komen zitten. Eventueel kun je nog iets onder de knieën leggen ter ondersteuning. Voor je enkels en knieën is het heel fijn om ook een meditatiemat te hebben, in plaats van dat je direct contact hebt met de harde ondergrond. Zo’n meditatiemat vormt zich ideaal naar je lichaam voor een comfortabele zit. In het begin ga je misschien nog niet zo lang mediteren, maar als je de smaak te pakken hebt en je een half uur of misschien wel langer op je kussen zit, dan ga je zeker het verschil merken. Daarnaast is een omslagdoek aan te bevelen. Want als je lang stil zit ga je het kouder krijgen dan normaal in het dagelijks leven.

Verder is het goed om een mooi plekje in je huis te maken die je standaard gebruikt om te mediteren. Het advies is om dit bij voorkeur niet in de slaapkamer doet, zodat je in de slaapkamer de associatie met slaap houdt. En mediteren is het tegenovergestelde van slaap, je hebt de intentie om vooral helder en alert aanwezig te zijn. Dus kies een mooi plekje uit, misschien heb je de luxe voor een aparte kamer die je helemaal inricht voor spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling, maar anders een mooi plekje in de woonkamer. Maak dit plekje helemaal fijn zodat je er met plezier gaat zitten. Eventueel kun je bijvoorbeeld standaard even een wierookje aansteken of zelfs een mooi klein altaartje maken om helemaal in de sfeer te komen. Dagelijkse meditatie vraagt discipline en maak het daarom zo aangenaam mogelijk. Je kunt deze meditatie spullen overal wel kopen en als je een eigen berdrijf hebt (of b.v. coach of therapeut met inschrijving bij Kamer van Koophandel) dan kun je ook tegen groothandelprijzen inkopen bij onder andere deze spirituele groothandel

  1. Geleide meditaties gericht op het leren mediteren

Sommige geleide meditaties nemen je mee op reis. Deze meditatievorm wordt ook wel visualisatie meditatie genoemd. Dat is fijn, maar eigenlijk leer je daarmee niet echt mediteren. Je kunt dan misschien beter een geleide concentratie-meditatie, Vipassana-meditatie of een ‘open gewaarzijn’ meditatie beoefenen. Dat zijn drie mooie basisvormen van meditatie die je op een gegeven moment helemaal zelf kunt doen. Dus zonder dat je een stem nodig hebt die je begeleidt. 

  1. Zoek een meditatiegroep bij jou in de buurt

Om echt tot verdieping te komen is het aan te bevelen om een meditatiegroep bij jou in de buurt te zoeken. Enerzijds is dat handig omdat een meditatieleraar jou veel specifieker kan uitleggen wat in de basis de bedoeling is en hoe je de meditatie verder kunt verdiepen. Daarnaast is het uitsluiten bij een meditatiegroep een goed idee om gemotiveerd te blijven. Het is nog niet zo eenvoudig om in je eentje te blijven mediteren. Misschien houd je het een paar weken vol, maar op een gegeven moment kan het verwateren. Vaak door bepaalde omstandigheden zoals dat je het te druk krijgt, dat je ziek wordt, of juist omdat je denkt dat je het niet meer nodig hebt. En ondanks dat je eigenlijk wel weet dat het goed voor je is, stop je er dan mee. Een meditatiegroep kan er dus aan bijdragen dat je de meditatie gaande houdt. 

  1. Je meditatie verder verdiepen door retraites

 

Als je eenmaal de basis onder de knie hebt dan kun je door een retraite te doen de meditatie verder verdiepen. Denk hierbij vooral aan stilte retraites, zoals een Vipassana retraite. Mediteren in het dagelijks leven is vaak fijn en ontspannend, maar een retraite kan behoorlijk transformerend zijn. In ieder geval kun je door een retraite van meerdere dagen erachter komen hoe diepgaand meditatie kan zijn. Denk hierbij wel vooral aan een meditatie retraite in stilte. Waarbij je ook niet mag spreken, schrijven en lezen. Dat helpt om de geest echt tot verstilling te brengen waarna je tot behoorlijke diepten en inzichten kunt komen.