Concertgebouw Prijs voor jazztrompettist Wynton Marsalis

12-10-2021 (12:37) - Muziek

De trompettist Wynton Marsalis ontving als eerste jazzmusicus de prestigieuze Concertgebouw Prijs. De prijs werd uitgereikt tijdens een besloten galaconcert op maandagavond 11 oktober. Algemeen directeur Simon Reinink: "Wynton Marsalis is een muzikaal icoon van deze tijd. Met zijn roots in zowel jazz als klassiek is hij de gedroomde kandidaat voor de Concertgebouw Prijs".
 
Tijdens hetzelfde galaconcert kreeg ook de jonge Palestijnse in Amsterdam woonachtige zangeres en fluitiste Nai Barghouti de Concertgebouw Young Talent Award uitgereikt, daarover zei Reinink: "Nai Barghouti heeft sinds haar debuut met het Palestinian Youth Orchestra bij verschillende concerten op ons een verpletterende indruk gemaakt met haar uitvoeringen van zowel klassieke als Arabische muziek. Er was geen twijfel over de toekenning van de Young Talent Award aan haar!" Ook Wynton Marsalis was onder de indruk van het optreden van Nai Barghouti.
 

Over Wynton Marsalis

Wynton Marsalis is een internationaal gelauwerde musicus, componist, bandleider, leermeester en promotor van de Amerikaanse muziekcultuur. Hij verkocht meer dan 7 miljoen platen en won als enige ooit Grammy Awards in zowel de categorie klassiek als jazz. Sinds zijn jeugd speelt hij samen met de grootste jazzmusici, onder wie Dizzy Gillespie, John Lewis, Sonny Rollins en Herbie Hancock, maar ook met klassieke orkesten als de Los Angeles Philharmonic, The Cleveland Orchestra en het Royal Philharmonic Orchestra. Van zijn klassieke composities klonk in 2016 zijn Vioolconcert voor Nicola Benedetti in de NTR ZaterdagMatinee. Wynton Marsalis: "Ik ben in zo ongeveer alle concertzalen ter wereld geweest maar nergens heb ik het meer naar mijn zin dan in jullie Concertgebouw. Alles eraan is perfect. De akoestiek, de inrichting, die trappen, dat publiek om je heen."
 

Concertgebouw Prijs

De Concertgebouw Prijs, die voor de twaalfde keer wordt uitgereikt tijdens een feestelijk galaconcert in de Grote Zaal van Het Concertgebouw, is een initiatief van de directies en besturen van Het Concertgebouw en Het Concertgebouw Fonds. De eerdere laureaten waren Cecilia Bartoli (2004), het Beaux Arts Trio (2006), Bernard Haitink (2007), het Koninklijk Concertgebouworkest (2009), Maurizio Pollini (2010), Thomas Hampson (2011), Janine Jansen (2013), Yo-Yo Ma (2014), Sir John Eliot Gardiner (2016), het Radio Filharmonisch Orkest/Groot Omroepkoor (2017) en het Hagen Kwartet (2019).
 
De Concertgebouw Prijs bestaat uit een kunstwerk en een permanente vermelding van de laureaat op het eretableau in Het Concertgebouw, tegenover de solistentrap van de Grote Zaal.
 

Historie van optredens van Wynton Marsalis in Het Concertgebouw

11 maart 1997 – Jazz at Lincoln Center Orchestra, Cassandra Wilson, Jon Hendricks, Miles Griffith ‘Blood on the Fields’
21 juni 1999 - Wynton Marsalis and Leonard Slatkin in Discussion – John Adams Institute
22 juni 1999 - Jazz at Lincoln Center Orchestra, ‘American Adventures’
23 juni 1999 - Jazz at Lincoln Center Orchestra, ‘American Adventures’
13 januari 2003 - Jazz at Lincoln Center Orchestra
2 februari 2016 - Jazz at Lincoln Center Orchestra
2 februari 2016 - Jazz at Lincoln Center Orchestra - educatieproject
11 februari 2016 - Jazz at Lincoln Center Orchestra
17 december 2016 – Marsalis’ Vioolconcert in NTR ZaterdagMatinee door Nicola Benedetti
20 februari 2018 - Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis: The Music of Duke Ellington
21 februari 2018 - Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis: Tribute to Benny Goodman
16 februari 2020 - Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis: Giants of Jazz
17 februari 2020 - The Best of Wynton Marsalis and the Jazz at Lincoln Center Orchestra

Hier vind je een compleet overzicht van zijn optredens in Nederland.