Jeugdfonds Sport & Cultuur ziet gezinnen die om hulp vragen toenemen met 20 procent

04-09-2023 (11:27) - Personal Growth

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur ziet een flinke stijging in het aantal aanvragen van gezinnen die door armoede de contributie of het lesgeld voor een sport- of cultuurclub niet kunnen betalen. In het eerste half jaar van 2023 werd voor 49.541 kinderen en jongeren een lidmaatschap betaald, een stijging van 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dit bewijst dat er een groeiende behoefte is aan hulp bij toegang tot sport en cultuur voor kinderen. Met de campagne ‘Kies een club’, die vandaag start, vraagt het Jeugdfonds Sport & Cultuur opnieuw aandacht voor dit probleem. En dat is harder nodig dan ooit.

Juist nu van belang

Uit een rondgang van NU.nl in juli 2023 blijkt dat de kosten voor onder andere lidmaatschappen van sportclubs voor steeds meer ouders onbetaalbaar worden. Vooral gezinnen met kinderen komen niet meer uit met het sociaal minimum. Dat veroorzaakt onder meer stress, isolatie, mentale problemen en een verminderde gezondheid. Op dit moment groeien gemiddeld 2 à 3 kinderen per klas op in een gezin met geldzorgen, waardoor zij niet op voetbal, streetdance, judo, zwemles of muziekles kunnen. De verwachting is, op basis van de plannen van het demissionair kabinet voor volgend jaar, dat het aantal mensen in Nederland dat leeft onder de armoedegrens gelijk blijft.

Daarom is het juist nu belangrijk om ervoor te zorgen dat alle kinderen en jongeren, ongeacht hun financiële situatie, lid kunnen worden van een sport- of cultuurclub. “Lid zijn van een club, is essentieel voor de ontwikkeling van een kind. Zo blijven ze in beweging, maken ze vrienden, krijgen ze zelfvertrouwen en hebben plezier!”, zegt directeur van Jeugdfonds Sport & Cultuur Petra Bosman. Onderdeel zijn van een club zorgt ook voor meer sociale gelijkheid en leidt zelfs tot betere schoolprestaties.

Onmisbare oplossing voor kinderen

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen, die opgroeien in een gezin waar niet genoeg geld is voor sport en cultuur. Zo biedt het Jeugdfonds Sport & Cultuur hulp, waardoor duizenden kinderen en jongeren de kans krijgen om lid te worden van een club en zo samen verder te groeien.

Over ‘Kies een club’

De campagne 'Kies een Club' wordt vandaag gelanceerd, bij de start van het nieuwe sport- en cultuurseizoen en loopt tot en met 30 september. Doel van de campagne is om ouders te laten weten dat ze via www.kieseenclub.nl gemakkelijk een aanvraag kunnen doen voor hulp bij het betalen van de sport of cultuur van hun kind.