Brancheorganisaties komen met handleiding Aansprakelijkheid
30-04-2018 (15:12) - Toeleveranciers
Brancheverenigingen BNA en NLingenieurs hebben een Handreiking Aansprakelijkheid ontwikkeld om te komen tot betere afspraken over en omgang met contractuele aansprakelijkheden.
Tijdens de crisis is de gewoonte gegroeid om projectrisico’s in contracten zoveel mogelijk eenzijdig bij de adviseur te leggen. Dat is echter niet in het belang van de opdrachtgever. Het leidt tot onverantwoordelijke risicobeheersing en niet of nauwelijks te verzekeren aansprakelijkheden. Op donderdag 26 april presenteren Fred Schoorl (directeur BNA) en Jaap de Koning (NLingenieurs, vestigingsdirecteur Witteveen+Bos) het eerste exemplaar van de handreiking aan Leo de Boer, directeur van het Verbond van Verzekeraars.
Doel
De Handreiking Aansprakelijkheid biedt de adviseur een handzaam kader om samen met de opdrachtgever evenwichtige afspraken te maken over contractuele aansprakelijkheid. Zodat projectrisico’s beheersbaar en verzekerbaar zijn en het projectresultaat voorop kan staan. Dat is hard nodig. Opdrachtgevers hanteren vaak eigen inkoopvoorwaarden, die lang niet altijd aansluiten op onze leveringsvoorwaarden DNR2011. Deze zijn de meest gebruikte standaard in de sector en worden wekelijks zo’n 800 keer gedownload van de sites van BNA en NLingenieurs.
Urgentie
“Onze leden lopen voortdurend op tegen inkoopvoorwaarden die niet of nauwelijks te verzekeren zijn”, aldus Fred Schoorl. ”Een opdracht onder dergelijke condities is Russische roulette voor alle betrokkenen en kan het eind van het bureau of het project betekenen.” Jaap de Koning voegt toe: “Bezinning vooraf op de onderlinge verdeling van verantwoordelijkheden is geboden. Evenals zorgvuldige omgang in het geval er een aansprakelijkheidsstelling ontstaat.”
Bredere context
Contracten in de bouw richten zich steeds meer op samenwerking, ketenintegratie, risicobeheersing en plezier en trots op het werk. De eenzijdig opgelegde contractuele verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden sluiten vaak niet goed aan op deze nieuwe werkwijze. Het is een probleem van de gehele bouwketen en staat dan ook hoog op de agenda van het Programma Beter Aanbesteden. Een duidelijk begrensde aansprakelijkheid die in een proportionele relatie staat tot de aard en omvang van de opdracht is een must om op een maatschappelijk verantwoorde wijze een opdracht in de markt te zetten, danwel uit te voeren. Deze discussie speelt ook bij de lopende herziening van het UAV-gc. Verzekeraars geven geen blanco cheque als dekking onder verzekering. Leo de Boer van het Verbond van Verzekeraars: “Verzekeraars willen zekerheid bieden en zijn erbij gebaat dat partijen in de keten heldere en evenwichtige afspraken maken, waarbij het belang van de klant voorop staat. Deze handreiking biedt partijen hiertoe goede mogelijkheden.”