Agenda

De Nederlandse Portretprijs 2023

Uitreiking

De Nederlandse Portretprijs 2023

do 8 juni 2023 t/m zo 3 september 2023 - Stichting De Nederlandse Portretprijs reikt op donderdag 8 juni De Nederlandse Portretprijs 2023 uit in Slot Zeist.

Voor deze vierde editie van de tweejaarlijkse uitreiking zijn meer dan 1.200 portrettekeningen, -schilderijen en -beeldhouwwerken ingezonden door Nederlandse gevestigde kunstenaars en opkomende talenten. Een vakkundige jury, onder leiding van kunsthistoricus Ton Geerts, heeft een vijftigtal portretten genomineerd en daaruit een winnaar gekozen. De stichting reikt vier prijzen uit: de 2D- en 3D-portretprijs, een publieksprijs en een prijs voor jong talent.

Selfieportretprijs

Daarnaast wordt voor scholieren de Selfieportretprijs georganiseerd. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen - geïnspireerd op de selfie - in alle 2D- en 3D-technieken een zelfportret indienen, met uitzondering van een onbewerkte smartphone selfie. De jury selecteert drie winnaars uit de inzendingen en beloont hen met een geldprijs tot €250,- en een Museum Jongerenkaart.Van 9 juni tot en met 3 september 2023 zijn alle genomineerde portretkunstwerken te zien tijdens de expositie 'Het Portret' in Slot Zeist.

Prijzen

De stichting heeft als doel aandacht te vragen voor de diversiteit en kwaliteit van Nederlandse portretkunst en de ontwikkeling van deze kunstvorm te stimuleren. Winnaars in de categorie 2D en 3D ontvangen een geldprijs ter waarde van €10.000,-. De helft hiervan wordt toegekend in de vorm van een portretopdracht. Dit jaar zijn dat schrijver Jolande Withuis en schrijver en musicus Ronald Snijders. Zij reiken deze editie tevens de prijzen uit.

Jury

De jury van de Nederlandse Portretprijs 2023 bestaat uit een gezelschap van kunsthistorici, kunstkenners en kunstenaars. In de zevenkoppige jury zitten voorzitter Ton Geerts (senior conservator moderne en hedendaagse kunst bij het RKD), Josien Beltman (conservator hedendaagse kunst Rijksmuseum Twente), Irma Braat (kunstenares en winnaar Portretprijs 2017), Bülent Evren (beeldend kunstenaar en kunstadviseur), Tonko Grever (kunsthistoricus en voormalig directeur Museum van Loon), Mooniq Priem (beeldend kunstenaar en winnaar van de Portretprijs 2019) en Sophie van Steenderen (conservator bij Stadsmuseum Harderwijk en het Marius van Dokkum Museum).

De Nederlandse Portretprijs 2023
Slot Zeist
Zinzendorflaan 1, Zeist
Dinsdag t/m vrijdag 11.00 - 17.00 uur
Zaterdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur  

Beeld: V.l.n.r.: Coby Schot 'Damaged but not Broken', Cees Nouwens 'D', Roos van der Vliet 'Quinn in de ochtend' en Henry Dijkhoff 'José uit Colombia - Hoop geeft kleur aan het leven'