Rave Report #3: een festival vergroenen doe je zo!

Rave Report #3: een festival vergroenen doe je zo!

19-10-2024 (14:20) - Amsterdam Dance Event

Het Felix Meritis kleurde gisteren letterlijk groen voor ADE Green, een dag volledig in het teken van duurzaamheid. Van start-ups tot grote namen als Dopper: iedereen draagt zijn steentje bij aan een groener festival en wilde dat graag met ons delen. Wil je weten hoe jij je event kan vergroenen? Lees snel verder!

Festivals zijn niet alleen plekken om lekker los te gaan, maar ook perfecte proeftuinen voor start-ups. Impactorganisatie Innofest roept organisatoren op om nieuwe bedrijven te omarmen: ‘Festivals zijn net micromaatschappijen. Met tijdelijke infrastructuur en duizenden bezoekers zijn ze ideaal om innovaties zoals waterzuivering en groene energie uit te testen.’ Het beste van alles? Start-ups krijgen directe feedback, terwijl festivals hun duurzame impact vergroten. Win-win!

Het Oerol Festival pakt deze visie slim op. Gelegen in de kwetsbare natuur van Terschelling is duurzaamheid geen keuze, maar een must. Samen met boswachters, vogelaars én jonge start-ups zorgen ze ervoor dat hun festival ín en mét de natuur plaatsvindt. Een jonge onderneming verving de vervuilende dieselgeneratoren door slimme batterijen. Het resultaat? Een volledig groen festival. Geen uitstoot, wel feest.

DGTL Festival doet er nog een schepje bovenop. Dankzij hun samenwerking met start-ups wordt niet alleen het festival groener, maar ook inclusiever. Het ‘Soulmate’-initiatief biedt een rustgevende plek waar bezoekers kunnen ontsnappen aan de festivaldrukte, terwijl het ‘Saver Project’ de crew traint om een veilige dansvloer te creëren. Door écht te luisteren naar hun community en te investeren in inclusieve innovaties, zorgt DGTL ervoor dat iedereen zich welkom voelt, van openings- tot closingact.

Kraanwater

Kraanwater was ook een hot topic tijdens ADE Green, en het Belgische Paradise City loopt hierin al jaren voorop. Vanaf dag één bieden ze gratis kraanwater aan en hebben ze alle plastic flessen verbannen van het terrein. Met hulp van start-up ‘Less is Now’ installeerden ze slimme waterpunten, zodat bezoekers makkelijk hun fles kunnen bijvullen. Zo draagt elk drankje bij aan een duurzamer festival.

Als je een dansje waagt bij het Amsterdamse Dekmantel, hoef je nooit ver te zoeken voor een slok kraanwater. Bezoekers mogen zelfs hun eigen herbruikbare waterflessen meenemen en kunnen deze vullen bij waterpunten of de toiletten. De impact op inkomsten? Nihil. Feestgangers geven nog steeds veel geld uit aan (alcoholische) versnaperingen. Plus, die waterpunten houden iedereen gehydrateerd, zodat het dansen langer en veiliger doorgaat.

Bye Bye Plastic wil dat niet alleen festivals, maar ook clubs plastic flesjes verbannen. In Parijs moedigen ze met hun ‘Zero Plastic Club’-campagne nachtclubs aan herbruikbare flessen toe te staan. De grootste uitdaging? Overtuigen dat het niet ten koste gaat van de veiligheid en inkomsten. Door oplossingen binnen hun netwerk te delen, bewijzen ze dat het kan zonder problemen. Het resultaat tot nu toe? 4800 kilo aan plastic flesjes minder per jaar!

Nog twee dagen

Genoeg groene ideeën, toch? Jammer genoeg nadert ADE zijn einde, maar niet voordat Amsterdam zich opmaakt voor een weekend vol met feest. Daarover hoor je later meer!