Eerste afleveringen 'Beter Eten' Albert Heijn-podcast online

Eerste afleveringen 'Beter Eten' Albert Heijn-podcast online

05-01-2023 (16:39) - Audio

Wat is nu precies gezond? En wat niet? Om mythes van bewezen feiten te onderscheiden, heeft de Albert Heijn een eigen podcast gelanceerd in samenwerking met Airborne.audio en dentsu: 'Beter Eten'. In deze podcast gaat journalist Yora Rienstra op zoek naar antwoorden met kenners en kunners: mensen die alles van voeding weten - zoals voedingswetenschappers - en mensen die weten hoe je dat in de praktijk brengt.

De podcast deelt handige informatie en verrassende inzichten waar je gelijk iets aan hebt - in de keuken of bij je dagelijkse boodschappen. Veelgestelde vragen worden beantwoord, zoals: kun je leven op een volledig plantgebaseerd dieet? Of: hoe ongezond is suiker nu eigenlijk? 

Aflevering 1

Moet je altijd veel geld uitgeven om gezond te kunnen eten? Yora begint in de testkeuken van de Allerhande met Joyce Bierman en Anaïsa Bruchner. Hoe maken zij voordelige recepten en waar moeten ze rekening mee houden? Ook spreekt ze met Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Chef Gijs Kemmerman is een no-waste kok en legt uit hoe je lekkere gerechten kan maken van dingen die je normaal gesproken weg zou gooien. Beluister hier aflevering 1.

Aflevering 2

Waar komt onze neiging naar zoet eten vandaan? En wat doet suiker in ons lichaam? Yora Rienstra zoekt het uit, en onderzoekt of het mogelijk is om de natuurlijke neiging om zoetigheid te eten, te onderdrukken. Ze spreekt met Najima & Rachida Kharbouch - beter bekend als Healthy Sisters, hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell (Vrije Universiteit Amsterdam) en Chris Bos, die samen met zijn broer een akkerbouwbedrijf heeft en spruitjes levert aan de Albert Heijn. Beluister hier aflevering 2 over suiker. 

Aflevering 3

De aflevering gaat over een plantaardig dieet. Krijg je bijvoorbeeld wel alle voedingstoffen binnen die je lichaam nodig heeft? En hoe zet je elke avond opnieuw weer een volwaardige maaltijd op tafel als je vooral op plantaardige producten bent aangewezen? Yora spreekt met culinair historica en journalist Charlotte Kleyn, plantaardig diëtist Lobke Faasen, Joyce Bierman (Allerhande) en Bas Wiegel, kok die plantaardige gerechten kookt voor voetbalclub FC Volendam. Beluister hier aflevering 3.