Hiphopartiesten breken record bij Edison Pop-nominaties

Hiphopartiesten breken record bij Edison Pop-nominaties

09-02-2023 (10:51) - Audio

De artiesten van Top Notch en Noah’s Ark (TNNA) weten dit jaar het recordaantal van tien nominaties binnen te slepen voor een felbegeerde Edison Pop. S10, sor, Froukje, KA, Broederliefde en Typhoon vingen nominaties in zes categorieën voor de muziek en videoclips die zij in het afgelopen jaar uitbrachten.

Binnen de categorie 'HIPHOP' zijn alledrie de nominaties voor artiesten van TNNA. Gisteren en vandaag werden ze allemaal verrast met hun nominatie. Op 6 maart worden de winnaars bekendgemaakt en de beeldjes uitgereikt.

Genres veranderd

Vincent Patty, directeur Top Notch & Noah's Ark: “We zijn enorm trots op het aantal nominaties en nog trotser op de diversiteit aan artiesten die deze nominaties ontvangen hebben. Ze zijn niet alleen de absolute top in hun respectievelijke genres, ze zijn de mensen die deze genres voor altijd veranderd hebben met hun muziek en artisticiteit.”

S10

S10 sleepte vier nominaties in de wacht. Ze heeft een indrukwekkend jaar achter de rug met haar deelname aan het Eurovisie Songfestival en de release van haar album Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt. Als je haar samenwerkingen meerekent met sor, Froukje en KA heeft ze zelfs een bijdrage geleverd aan acht nominaties.

Jury: "S10 betovert op fenomenale manier haar luisteraars door middel van elektronische sounds, inhoudelijke rake teksten en met een stem die zowel kan uitpakken als het klein kan houden met invloeden van hiphop en spoken word." 

sor

sor dropte vorig jaar misschien wel een van 'de meest vernieuwende projecten in de muziekwereld'. Met zijn trilogie Bae Doven liet hij hiphop en klassieke muziek clashen.

Jury: "sor heeft op zijn unieke manier twee werelden samengebracht en gebruikt dit nieuwe canvas om zijn zeer persoonlijke verhaal te vertellen en daarmee één van de beste albums van het jaar te maken."

Froukje

In korte tijd is Froukje een van de populairste artiesten van het land geworden. Vorig jaar sleepte ze de Edison 'Alternative' in de wacht en dit jaar heeft ze twee nominaties op zak. 

Jury: "Uitzinnig is zoals we Froukje kennen: goudeerlijk en uitblinkend in eenvoud. Van hoog niveau en zowel muzikaal als tekstueel recht voor haar raap zonder overbodige tierelantijntjes. Een EP die de tijdgeest grijpt van een artiest die zich ontwikkelt tot een stem van haar generatie."

KA

Met zijn rokerige stem en filmische rap weet KA zich op een bijzondere manier te onderscheiden. Zijn album Recklezz werd door media onthaald als 'een meesterwerk'.

Jury: "KA doet niet aan interviews, hij praat via zijn muziek. Dat leidt tot complete filmscenario’s van drie minuten. Net zo makkelijk maakt hij muziek met Broederliefde en S10 als met Lijpe en Boef; altijd weet hij die artiesten onderdeel te maken van zijn wereld. Een wereld die hij op zijn tweede album nog meer diepgang heeft gegeven en waarmee hij zijn eigen plek in de Nederlandse muziek opeist."

Broederliefde

Broederliefde bracht met Strandje Aan De Maas alweer hun achtste album uit. De populaire vriendengroep is niet meer weg te denken uit het Nederlandse muzieklandschap en vorig jaar waren ze met de hit Stunten ook niet uit de hitlijsten te slaan.

Jury: "Een succesvolle carrière van tien jaar is bijzonder. Tien jaar aan de top staan, helemaal. In 2022 bewees Broederliefde met de hit ’Stunten’ en het album Strandje Aan De Maas dat ze nog steeds één van belangrijkste hiphopgroepen in de Nederlandse muziek zijn."

Typhoon

Typhoon (Glenn de Randamie) rapt en zingt op een kwetsbare manier over grote levensthema’s. Alleen In De Pauze over eenzaamheid onder jongeren is daar een mooi voorbeeld van. 

Jury: "Een klassieke choreografie-clip opgenomen in een verveloze fabriekshal, met simpele maar sfeervolle verwijzingen naar de highschool-sfeer van ijzeren kluisjes en schooluniformen. De danspassen zijn losjes, de bewegingen al net zo deinend als de song."