Indrukwekkende podcastserie 'Weggegumd de zoektocht naar Ilse Wagner' van NH en Audiodroom

29-09-2023 (10:47) - Audio

Vanaf vrijdag 29 september is de nieuwe podcastserie 'Weggegumd, de zoektocht naar Ilse Wagner', te beluisteren. In de 8-delige serie gaan drie podcastmakers van Audiodroom op zoek naar het leven van Ilse Wagner, een verdwenen vriendinnetje van Anne Frank. In de podcast wordt een bijzondere poging gedaan haar leven te reconstrueren.

De zoektocht begint bij kinderboekenschrijfster Janny van der Molen. Zij beschreef de verhalen rond de vriendinnen van Anne Frank in haar boek “Vergeet mij niet”. Een van die vriendinnen is, Ilse Wagner, een 'gewoon Amsterdams' Joods meisje. Een naam die in de schaduw van de geschiedenis verdween toen de nazi’s Ilse en haar familie deporteerden en vermoordden.

Terwijl Anne Frank's verhaal wereldberoemd is geworden, bleef het verhaal van haar vriendin Ilse onbekend. De podcastserie ‘Weggegumd’ brengt daar verandering in. De makers van de podcastserie hebben samen met Janny de wereld afgereisd, om de ontbrekende puzzelstukjes uit Ilse's leven te vinden. Ze voerden gesprekken met de laatst levende ooggetuigen zoals Hannah Goslar en Jacqueline van Maarsen, vriendinnen en klasgenoten van Ilse en Anne en buurtgenoot Benjamin Heller.

Meer dan een documentaire

‘Weggegumd’ vertelt niet alleen het verhaal van Ilse Wagner, maar raakt ook aan universele thema's zoals polarisatie en de fragiliteit van onze wereld. De podcast neemt luisteraars, mede dankzij audiotechnieken, bijna letterlijk mee langs archieven, toonaangevende historici, monumenten, woonplekken en de kampen waar Ilse verbleef, maar ook naar de wereld van psychologie en het geloof. Het biedt een onthullend inzicht in de gebeurtenissen die zowel historisch als van hedendaags belang zijn.

Luister en volg

Op 29 september worden de eerste twee afleveringen van "Weggegumd: De Zoektocht naar Ilse Wagner" gelanceerd. De afleveringen zijn direct hier beschikbaar op de website van Weggegumd. De serie is ook te beluisteren op populaire podcastplatforms als Spotify, Google Podcasts, iTunes, Apple Podcasts en later op de dag via de podcast-pagina van NH.