Nederland wint AI Song Festival in Spanje

Nederland wint AI Song Festival in Spanje

05-11-2023 (14:51) - Audio

Met behulp van veel verschillende AI tools en samen met een team van muzikanten, producenten, choreografen bestaande uit Dennis Van Leeuwen (Kane), Bram Kniest (Go back to the Zoo), Zoë Lodewijks, Jurriaan Balhuizen (Postoffice), Nicola Balhuizen Hepp (The Movers), Samet Yilmaz, Jascha Huisman, Sjoerd van Oosten ( Handpicked agencies) is er een een Songfestival-waardig nummer geproduceerd.

Het nummer 'How would you touch me' verraste jury en publiek, wat resulteerde in de overwinning. De overwinning laat het creatieve potentieel van de co-creativiteit tussen mens en Artificial Intelligence in het songwritingproces zien. In elke stap in het productieproces is een analytische aanpak gebruikt in plaats van op instinct te vertrouwen.

Elke beslissing wordt ondersteund door data en AI. Door alle Eurovision Songs van 2010 tot 2019 te analyseren ontdekten we uiteraard dat liefdesliedjes het meest voorkomen. En dat daarnaast de thema's eenzaamheid, spijt en verdriet ook populair zijn. Met verschillende Large Language Models werden de ideeën voor het nummer gecreëerd. 

Shakespeariaans lied

Uiteindelijk kwam het team op het idee van een Shakespeariaans lied over de onbereikbare liefde tussen mens en AI. Met een ouder open-source GPT-2-model, opnieuw getraind met Eurovisie Songteksten, zijn de lyrics voor het nummer gemaakt. De teksten moesten creatief en pakkend zijn en ook een specifiek rijmschema hebben. Daarvoor werden verschillende AI-tools gebruikt om de muziek en vocals voor het nummer te genereren. Het moest goed klinken en iets zijn dat op de radio kan worden afgespeeld.

Met Zoe Low is het nummer van een menselijke touch/voice voorzien en met behulp van dansers in de studio van The Movers zijn passende bewegingen gemaakt bij het nummer. Later zijn deze bewegingen met behulp van ComfyUI en Stable Diffusion van een beeld voorzien door deze dans frame voor frame om te zetten naar een video-clip.

Voor meer info overhet maakproces, kijk hier.