Nederlandse artiesten dagen Universal Music voor de rechter wegens royalty's

Nederlandse artiesten dagen Universal Music voor de rechter wegens royalty's

10-09-2024 (16:54) - Audio

Kunstenbond/Ntb en BAM! Popauteurs hebben namens drie artiesten rechtszaken aangespannen tegen platenmaatschappij Universal Music. Henk Westbroek, voormalig Room Eleven-gitarist Arriën Molema en Marinus de Goederen (a balladeer) zijn niet tevreden over de verdeling van inkomsten uit streaming.

De vakbond en beroepsvereniging stellen dat Universal blijft vasthouden aan verouderde royalty's die geen recht doen aan de huidige realiteit. Artiesten zouden daardoor te weinig terugzien van de inkomsten die via streamingdiensten als Spotify gegenereerd worden.

Westbroek zegt dat hij al vele jaren slechts "een paar procentjes" krijgt van wat zijn albums werkelijk aan streaming opleveren. "Het ging destijds over platen, cd's en verzamelaars. Dan komt er ineens iets nieuws en dan denk je: hé, wacht eens even", zegt de zanger over zijn contract met Universal tegen De Telegraaf. "Eerdere gesprekken hebben niet geleid tot een eerlijke herziening van de vergoedingen. Je staat gewoon met je rug tegen de muur."

De zaken dienen begin oktober in de rechtbank Amsterdam. 


NU.nl