Nils Frahm tijdens ADE 2022 in Het Concertgebouw

05-04-2022 (11:05) - Audio

De eerste grote naam van Amsterdam Dance Event 2022 (19-23 oktober) is bekend: Nils Frahm komt met zijn concert Music For Amsterdam op 20 oktober naar Het Concertgebouw. Na een stop van drie jaar keert de Berlijnse componist, toetsenist en producer terug op het podium en maakt hij zijn debuut in de Amsterdamse concertzaal. Het concert is onderdeel van de internationale tour Music For die van start zal gaan in het Sydney Opera House. De kaartverkoop voor het ADE-concert start per direct (5 april) via de website van Het Concertgebouw.
 
Na zijn internationale doorbraak met Felt in 2015 groeide Nils Frahm uit tot één van de meest geliefde neo-klassieke pianisten en producers die wereldwijd een groot publiek aan zich wist te binden. Na de albums Spaces en Piano Day ontwikkelde hij filmmuziek voor verschillende grote Hollywoodfilms zoals Ad Astra en Manifesto. In zijn nieuwe internationale tour Music For brengt hij nieuw werk op het scheidsvlak van experimentele, ambient en elektronische muziek. In Amsterdam trad hij eerder op in Paradiso en AFAS Live.
 
Sinds Trouw at Concertgebouw met Henrik Schwarz, Darkside en Patrice Bäumel (2013) is ADE niet meer weg te denken uit Het Concertgebouw. Elk jaar presenteert de concertzaal tijdens het Amsterdam Dance Festival één of meerdere bijzondere concerten waarbij de raakvlakken tussen de elektronische muziek en de klassieke muziek worden onderzocht. Zo waren bijvoorbeeld ook Weval, Kiasmos, Niklas Paschburgen Junkie XL de afgelopen jaren te gast in de concertzaal. Na een optreden van dj Sasha in 2014 schreef 3voor12 over elektronische muziek in Het Concertgebouw: "If God was a dj, he wants this to be his house".