Voortaan 'echte' stemmen van NRC-redacteuren bij luisterartikelen

21-04-2023 (15:49) - Audio

In de afgelopen maanden ontwikkelde NRC kunstmatige stemmen gebaseerd op die van NRC-redacteuren Mischa Spel en Egbert Kalse. De krant wil hiermee de journalistiek nog beter afstemmen op de wensen van de abonnees.

Al bijna twee jaar kun je NRC-artikelen niet alleen lezen, maar ook beluisteren; in 2021 introduceerde NRC een voorleesversie van onze artikelen. De krant signaleerde een grote luisterbehoefte vanuit de lezer, want de functionaliteit wordt veelvuldig gebruikt op de site en in de app. En omdat uit onderzoek ook blijkt dat de lezers veel belang hechten aan de kwaliteit van de voorleesstemmen, móest het niveau omhoog.

Daarom was het tijd voor een eigen NRC-geluid, mèt vertrouwde en objectieve stemmen die bij het merk passen en dioe zich onderscheiden van de standaardstemmen van Microsoft Azure. Redacteuren Mischa Spel en Egbert Kalse namen het voortouw. De urenlange voorleessessies van het tweetal in de studio zorgden voor een unieke dataset waarmee NRC een machine learning model trainde om de artikelen van NRC te laten voorlezen. De krant hoopt hiermee de geautomatiseerde stemmen naar een nieuw niveau te brengen.

Vooralsnog gaat het nog  om een beta-functionaliteit  waarvan de kwaliteit de koemnde tijd verder verbeterd. Kijk op https://nrc.nl/luisteren

Hulp voor slechtzienden  

NRC hoopt met deze functie de typische NRC-journalistiek breder toegankelijk te maken voor mensen die moeite hebben met lezen of slechtziend zijn. Daarin werkt het team samen met Koninklijke Visio, het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Daarnaast leert het succes van de NRC-podcasts dat lezers ook enthousiaste luisteraars zijn.