Waarom willen we er graag jong blijven uitzien? Carolien Burgers zoekt antwoorden

Waarom willen we er graag jong blijven uitzien? Carolien Burgers zoekt antwoorden

10-09-2024 (11:20) - Audio

Na drie eerdere podcasts voor LINDA. (Over Tijd, Over Haar en Over Spel) vond Carolien Borgers dat er toch nog een vierde onderwerp aandacht verdient: ouder worden. Dus maakte ze Over Datum, een nieuwe podcast waarin Carolien de dwingende esthetiek van de jeugdigheid onderzoekt.

In de vierdelige serie spreekt ze naast een antropoloog, een bioloog, een historicus en een socioloog met bekende vrouwen die het gevecht met hun ouderdom in meer of mindere mate aangaan. De eerste aflevering is vanaf vandaag te beluisteren via de LINDA.app.

Waarom proberen we op allerlei manieren om zo jong mogelijk te blijven? Valt die wedstrijd te winnen? En moeten we die wedstrijd überhaupt wel aangaan? En als we de wedstrijd niet aangaan, wat is dan het alternatief? Aan de hand van gesprekken met experts maakt Carolien de balans op: hoe kan ik zo goed mogelijk oud(er) worden?

Ook spreekt ze in elke aflevering met bekende vrouwen, waaronder Saskia Noort, Sophie Hilbrand, Sunny Bergman, Stella Bergsma, Hedy D’Ancona en Linda de Mol. Met deze vrouwen gaat ze het gesprek aan over schoonheid en ouder worden, maar ook over verantwoordelijkheid: waar of bij wie ligt die precies?

Carolien Borgers: “Over Datum is wel echt de podcast waar ik het meest depressief van ben geworden. Het valt me echt zwaar, ik ben de hele tijd met een steen in mijn maag aan het werk. Ik wil eigenlijk geen onderdeel zijn van dit probleem, maar ik merk gewoon hoe diep het óók in mij huist. Hoe ik naar mezelf kijk op elke foto, of wat ik denk als ik in de spiegel zie dat er een lijntje bij is gekomen. Het is heel deprimerend om door te krijgen hoeveel tijd je kwijt bent aan dat soort gedachten. Het is denk ik een mooie uitdaging om te kijken of we onszelf van die stress kunnen ontslaan.”

De eerste aflevering van Over Datum is vanaf 10 september te beluisteren in de LINDA.app en op alle bekende podcast kanalen. Er zijn 4 afleveringen, elke dinsdag staat er een nieuwe aflevering online.