BRAFA 2024 viert 100 jaar surrealisme met Paul Delvaux

21-09-2023 (13:22) - Bucket list

De internationale BRAFA Art Fair stelt op haar komende editie de beroemde Belgische surrealist Paul Delvaux centraal.

Een speciale tentoonstelling gewijd aan deze kunstenaar haakt in op de honderdste verjaardag van het surrealisme, dat in 2024 gevierd wordt. De kunstbeurs vindt plaats van zondag 28 januari tot en met zondag 4 februari 2024 in de Brussels Expo (Paleis 3 & 4). De 132 deelnemende galeries uit 14 landen vertegenwoordigen met een waaier aan specialismen de oudheid tot hedendaagse kunst.

Eregast Stichting Paul Delvaux

In 2024 verwelkomt BRAFA de Stichting Paul Delvaux als eregast. In een speciale ruimte belicht de Stichting de belangrijkste artistieke ontwikkelingen van de Belgische surrealistische kunstenaar. Bezoekers worden meegenomen in de intrigerende wereld van Paul Delvaux, wiens werken mysterieuze figuren onthullen, variërend van centrale vrouwelijke personages tot onverwachte skeletten in architecturale decors. “In 2024 vieren we de 100e verjaardag van de geboorte van het surrealisme.”, licht Harold t’Kint de Roodenbeke, voorzitter van BRAFA, toe. “In 1924 publiceerde André Breton zijn eerste manifest. De internationale media en buitenlandse waarnemers omschrijven België vaak als surrealistisch, een term die perfect lijkt te passen bij onze vaak onconventionele manier van doen. In deze context wilde de Stichting Paul Delvaux hulde brengen aan de grote Belgische schilder om de 30e verjaardag van zijn overlijden te memoreren." ROCAD (de Koninklijke Kamer van Kunsthandelaars in België) wijdt zijn stand voor deze gelegenheid volledig aan de werken op papier van Delvaux.

Nederlandse deelnemers weerspiegelen diversiteit en kwaliteit

Onder de achttien nieuwe exposanten die zich bij BRAFA voegen en het aanbod verrijken bevindt zich Galerie Heutink Ikonen uit Zwolle. Met iconen van de 16e tot 19e eeuw uit de Balkan, Rusland, Griekenland, Egypte en Ethiopië keert een bijzonder specialisme terug naar de beurs. Een van hun niet te missen stukken is de zeer zeldzame en monumentale 17e-eeuwse Deësis ('voorbede') uit Klein-Azië. Vanuit Nederland maken ook vertrouwde gezichten hun opwachting. Dr. Lennart Booij Fine Art & Rare Items brengt unieke art nouveau stukken naar Brussel, waaronder glaswerk van René Lalique (1860-1945) en Emile Gallé (1846-1904). Galerie Van den Bruinhorst zorgt voor een select aanbod van ontwerpen van De Stijl, en Douwes Fine Art staat garant voor schilderijen van beroemde Hollandse Oude Meesters, waaronder een geanimeerd zicht op Scheveningen van Jan van Goyen (1596-1656).