Eerbetoon aan Kuifje te zien in Fabrique des Lumières

Eerbetoon aan Kuifje te zien in Fabrique des Lumières

07-10-2024 (10:55) - Bucket list

Op zondag 19 oktober opent kunstcentrum Fabrique des Lumières een nieuwe creatie die volledig in het teken staat van één van de bekendste striphelden aller tijden: Kuifje.

Kuifje, het immersieve avontuur is een eerbetoon aan de beroemde Belgische verslaggever. Het is een reis door het werk van striptekenaar Hergé. Tintinimaginatio, de exclusieve beheerder van de rechten van het werk van Hergé, heeft voor deze co-creatie de krachten gebundeld met Culturespaces. Een pionier op het vlak van immersieve exposities. Dankzij de expertise van deze twee partners wordt de stap gezet van papier naar digitaal, en wordt Kuifje tot leven gebracht.

Oude bekenden

In de immersieve creatie komt Kuifje’s hele stripleven aan bod. Vanaf de eerste uitgave van Kuifje in het land van de Sovjets in 1929 tot de meest recente albums. Alle personages komen voorbij: Kuifje, Bobbie, kapitein Haddock, maar ook andere bekenden als Jansen en Janssen, professor Zonnebloem, Bianca Castafiore en de onontkoombare schurken.

Kuifje, het immersieve avontuur

De klassieke Kuifje strips worden geprojecteerd op de 17 meter hoge wanden van de Zuiveringshal onder begeleiding van muziek van onder meer Pink Floyd, The Beatles, David Bowie en Jacques Brel. Deze muziek versterkt de meeslepende sfeer die de Kuifje-strips oproepen.

Patrick Alders, directeur van Fabrique des Lumières is verheugd: “Kuifje is een legende binnen de stripwereld. De avonturen van deze wereldreiziger zijn al bijna honderd jaar niet meer weg te denken uit de wereldwijde stripcultuur. Het is dan ook bijzonder om zijn verhaal op een nieuwe manier te tonen aan het publiek.”

Twee nieuwe scènes

De originele immersieve creatie was al te zien in Atelier Des Lumières in Parijs. In Fabrique des Lumières Amsterdam is de creatie uitgebreid met twee nieuwe scènes. Een primeur in Europa. De scènes zijn gebaseerd op twee populaire albums uit de carrière van Hergé: Het geheim van de Eenhoorn en Kuifje in Tibet.

Kuifje, het immersieve avontuur is vanaf 19 oktober 2024 dagelijks te zien bij Fabrique des Lumières. Op maandag tot en met donderdag is het kunstcentrum geopend tussen 10.00 uur en 17.00 uur, op vrijdag en zaterdag van 10.00 uur tot 21.00 uur en op zondag van 10 uur tot 18.00 uur.