Eerste met AI tot stand gekomen solotentoonstelling in een Nederlandse galerie

23-08-2023 (11:38) - Bucket list

Dimitri van der Werf presenteert de eerste met Artificial Intelligence tot stand gekomen solotentoonstelling in een galerie in Nederland. Op 14 september opent in Sis Josip Galerie in Den Haag Conference of Birds. De digitale beeldmaker geeft in deze tentoonstelling de realiteit een eigen draai in ruim twintig portretten rond de complexe relatie tussen mensen en vogels.

In de tentoonstelling zijn verschillende relaties met vogels te zien. Van vogelliefhebbers die een intieme band met vogels aangaan, tot fashion victims, voor wie een vogel niet meer is dan een mode-accessoire.

Als gereedschap om beelden tot stand te brengen is artificial intelligence omstreden. Je kunt het volgens sommigen geen kunst noemen. Maar Dimitri van der Werf hangt zijn portretten zonder gêne in een galerie: “Tijdens de opmars van de fotografie vonden ook verhitte discussies plaats. Is fotografie gelijkwaardig aan schilderkunst? Een fotograaf kan met een druk op zijn ontspanner een portret vastleggen, waar een schilder dagen voor achter zijn ezel moet zitten. Inmiddels omarmen we fotografie als kunstvorm. Het framen van een fragment uit een bestaande werkelijkheid vraagt om een bewuste keuze. Ook AI-beelden vragen om keuzes: de keuze van onderwerp en invalshoek waarmee je de computer aan het werk zet en de uiteindelijke selectie uit een stroom aan beelden, die te vergelijken is met het ruwe materiaal waar een fotograaf na een fotosessie uit put. Ook hebben de beelden uitgebreide beeldbewerking nodig en vakmanschap om ze goed af te drukken. Het lijkt een kwestie van tijd dat AI als gereedschap voor beeldmakers alom wordt geaccepteerd.”

Dimitri van der Werf is concertorganisator, maar ook actief als boekvormgever en ontwerper. Hij raakte gegrepen door de creatieve mogelijkheden van AI en gebruikt het sinds een jaar als gereedschap om digitale kunst mee tot stand te brengen.

Dimitri van der Werf: Conference of Birds.
Sis Josip Galerie
Tot en met 15 oktober, elke vrijdag, zaterdag en zondag geopend, van 13:00 tot 17:00 uur. En op afspraak.
Sis Josip Galerie, Hoogstraat 9, 2513 AN Den Haag
www.dimitrivanderwerf.com
www.sisjosip.nl