HER Film Festival van start op Internationale Vrouwendag

HER Film Festival van start op Internationale Vrouwendag

29-02-2024 (17:18) - Bucket list

Vanaf 8 maart vindt voor de vierde keer het HER Film Festival online plaats. Het festival, een initiatief van ontwikkelingsorganisatie Simavi, wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor de positie voor vrouwen wereldwijd.

HER staat voor Health, Empowerment, and Rights: belangrijke thema’s die wereldwijd spelen wanneer je het over de positie van vrouwen hebt. Tijdens deze editie staat het thema ‘Come together’ centraal. In de wereld om ons heen die steeds meer individualiseert, is samenkomen en verbinden essentieel, vertelt Hanna Verboom, actrice en oprichtster van filmplatform Cinetree: "Daarom delen wij samen met Simavi de verhalen van vrouwen wereldwijd en willen we tijdens deze vierde editie samenwerking tussen vrouwen vieren. In niet-westerse culturen is het veel gebruikelijker dat vrouwen samenwerken, hier kunnen wij veel van leren. We hebben met dit uitgangspunt de mooiste films en documentaires geselecteerd, kijken dus!”

Het filmaanbod

De filmselectie voor HER Film Festival bestaat dit jaar uit zeven inspirerende films en documentaires die de kracht van vrouwen centraal stellen. Het filmaanbod is samengesteld met behulp van een groep betrokken curatoren en experts, zoals acteurs Thekla Reuten en Ayla Satijn, schrijver Joy Delima en expert op het gebied van vrouwenempowerment Nancy Poleon. Films die te zien zijn tijdens het festival, zijn: Papicha, een film over het organiseren van een modeshow tegen een onderdrukkend regime dat vrouwen oplegt om bedekt over straat te gaan, en Bombshell, Proxima en Colette, films waarin vrouwen centraal staan die zich staande moeten houden in een werkomgeving gedomineerd door mannen.

Waarom HER?

Door onwikkelingen zoals #metoo-schandalen, maatregelen die vrouwenrechten inperken, geweld tegen vrouwen en de disproportionele impact van de klimaatcrisis op vrouwen, wordt het lastig om gendergelijkheid in 2030 te halen, zoals is vastgelegd door de Verenigde Naties in SDG5. Daarom is het essentieel om te focussen op HER: Health, Empowerment en Rights voor alle vrouwen en meisjes wereldwijd.

HER Film Festival vindt online plaats van 8 tot en met 17 maart 2024 op www.herfilmfestival.nl. Geïnteresseerden kunnen zich gratis vooraf aanmelden om op de hoogte te blijven van het programma en de start van het festival.