Het Scheepvaartmuseum opent tentoonstelling: De verborgen wereld achter ons voedsel

24-10-2023 (13:25) - Bucket list

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam opent op 3 november de tentoonstelling Food for Thought.

Centraal staat het werk van fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen, die onderzoek doet naar de wereldwijde voedselindustrie. Met deze tentoonstelling wil Het Scheepvaartmuseum bezoekers inzicht geven in de voor velen onbekende wereld die achter ons voedsel schuilgaat. De tentoonstelling is tot en met 9 juni 2024 te bezoeken.

Food for Thought

In Food for Thought neemt Van Lohuizen de bezoeker mee naar Nederland, de Verenigde Emiraten, Saudi-Arabië, Kenia en de Verenigde Staten. Later dit jaar wordt ook China toegevoegd, als Van Lohuizen dat land heeft kunnen bezoeken. Grote projecties en foto's bieden een kijkje achter de schermen, van hypermoderne zaadveredelingsbedrijven en wereldhavens tot verticale landbouwbedrijven en slachterijen. De tentoonstelling geeft antwoord op de vragen waar ons voedsel vandaan komt en waar het naartoe gaat en laat ook zien welke rol de scheepvaart en Nederland - de op één na grootste exporteur van agrarische producten - in het wereldwijde systeem spelen.

Interactieve elementen

In het tentoonstellingsontwerp van ontwerpbureau Kummer en Herrman - dat gebaseerd is op de look & feel van de voedsellogistiek - komen confronterende beelden van Van Lohuizen samen met visualisaties van cijfers en data. De tentoonstelling bevat verschillende interactieve elementen - ontwikkeld in samenwerking met de Dutch Embassy of Food en social designer Fides Lapidaire - die de grootsheid van de wereld achter ons voedsel invoelbaar maken.

In de laatste zaal van de tentoonstelling neemt Slow Food Youth Network de voedselketens van vier specifieke ingrediënten onder de loep en biedt illustrator Jip van den Toorn een kritische reflectie in beeldcolumns. Bezoekers kunnen een audiotour volgen, waarin experts op het gebied van voedsel en transport de link leggen tussen het maritieme verleden en voedselsystemen. Vanaf januari 2024 organiseert Het Scheepvaartmuseum drie keer een avondprogramma in het kader van Food for Thought, met lezingen, workshops en op de tentoonstelling geïnspireerde gerechten.