Pop-up art gallery opkomende kunstenares Lynn Spoor

01-12-2023 (10:13) - Bucket list

Na Dubai Design week 2023, Join the Dots in Italië en de belangrijke tentoonstelling bij Pen + Brush Gallery in New York, wordt Amsterdam deze winter getrakteerd op het werk van de Nederlandse Lynn Spoor. De artiest staat wereldwijd bekend om haar abstracte werk.

Op 1 december opent Lynn officieel haar pop-up art gallery aan de Cornelis Schuytstraat 9. Haar kunst is tot en met januari te aanschouwen.

Hoewel Lynn de techniek van het realisme tot in de puntjes beheerst, vindt ze haar vrijheid in abstractie. In haar abstracte kunst kan ze zich volledig uitdrukken en dat is niet onopgemerkt gebleven: haar werken maken deel uit van de kunstcollectie van internationale beroemdheden en online bereikt ze duizenden mensen met haar werk. Zo staat de Instagram-teller van de ondernemer inmiddels op 23.500 volgers. Haar schilderijen staan echter ver af van de digitale wereld vol gemanipuleerde beelden. Ze schildert gedurfde, dynamische, pure, rauwe en actieve penseelstreken op grote doeken.

Van ruwe aarde tot puimsteen

De kunstenares creëert vaak series, waardoor er een dynamisch samenspel tussen de doeken en hun levendige kleuren ontstaat. Elke serie vertelt een eigen verhaal, maar ze hebben allemaal een rode draad: de rauwe staal- en ertsindustrie langs de Nederlandse kust, waaraan Lynn in haar jeugd werd blootgesteld. Daar ontstond haar liefde voor de rauwe natuur.

“De wortels van mijn werk liggen in de kuststreek Velsen, een plek niet ver van Amsterdam. Die gemeente wordt gedomineerd door de staalindustrie langs de Noordzee, waar mijn vader werkt,” aldus Lynn. “Door zijn verhalen raakte ik al op jonge leeftijd gefascineerd door de industrie en de omgeving; ruwe ertsen die door extreme hitte worden verwerkt in de staalindustrie. Denk daarbij aan pure aardstenen en mineralen die diep onder de aardkorst worden gewonnen.”

Inmiddels haalt ze overal ter wereld inspiratie uit de rauwe natuur. Lynn neemt tijdens haar reizen elementen zoals aarde of puimsteen mee, die ze thuis mixt met verf. Daarnaast schildert ze ook in de gebieden die ze bezoekt. Zo werkte ze aan haar doeken op het terroir van Domaine Weinbach tussen de wijnranken in de Elzas of in Mougins, de woon- en werkplaats van Picasso. Hierdoor zie je de inspiratie niet alleen terug door kleuren in het reliëf, maar voel je ze letterlijk. De natuur maakt werkelijk deel uit van haar werk.

Over Lynn Spoor

Na het afronden van de fine-art opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, werd Lynn Spoor (1997) direct opgenomen in de kunstscene. Daar vergaarde ze in een ongekend hoog tempo een indrukwekkende internationale schare bewonderaars en fans.

Haar fascinatie voor de rauwe natuur begon in de kuststreek Velsen. Daar werd ze op jonge leeftijd blootgesteld aan ruwe ertsen die door extreme hitte worden verwerkt in de staalindustrie. Tegenwoordig is Lynn's kunst geïnspireerd op de natuur overal ter wereld. Zo strijkt ze volgend jaar niet alleen neer in Toscane, maar ook in de Napa Valley in San Francisco om te werken aan haar serie geïnspireerd op wijngebieden. Haar werk is dynamisch, rauw en puur.

Hoewel de kunstwereld vandaag de dag nog steeds wordt gedomineerd door mannen, heeft de sefmade ondernemer internationaal naam gemaakt. Kunstkopers overal ter wereld waarderen de jeugdige positieve energie die zich manifesteert in de schilderijen van Lynn Spoor. Momenteel wordt haar werk verkocht aan kunstverzamelaars in onder andere Amsterdam, Londen, Parijs, Berlijn, Monaco, Marbella, Glasgow, New York, Los Angeles, San-Francisco, Colorado, Chicago, Wisconsin, de Verenigde Arabische Emiraten en Bombay. Sommige van haar werken maken deel uit van de kunstcollectie van internationale beroemdheden.