Tentoonstelling Guilty Grounds van Steffi Reimers

28-11-2023 (16:38) - Bucket list

Foam 3h presenteert de eerste solotentoonstelling van de recent afgestudeerde Nederlandse fotograaf Steffi Reimers. Voor het conceptuele fotoproject Guilty Grounds reisde ze naar Calabrië, Zuid-Italië, om de schaduwzijde van de Calabrese geschiedenis en het ontstaan van de ontvoeringspraktijken van 's werelds machtigste criminele organisatie, de 'Ndrangheta, te onderzoeken.

Deze organisatie is sinds kort weer in het nieuws omdat er vorige week 200 mensen werden veroordeeld. Reimers maakt gebruik van het concept van "Guilty Landscapes" om de complexiteit van deze tragische geschiedenis over te brengen. Ze onthult de landschappen van het Aspromonte nationaal park als stille getuigen van de doordringende invloed van de 'Ndrangheta.

Guilty Grounds

In een regio waar de maffia en haar activiteiten vaak worden ontkend is Guilty Grounds een krachtige herinnering aan een schokkend deel van de Italiaanse geschiedenis, die de kijker confronteert met de ongemakkelijke waarheid. In dit project komt de keuze van Reimers om menselijke figuren uit haar beelden te weren duidelijk naar voren, wat de landschappen des te meer benadrukt als zowel ‘schuldige’ als ‘getuigende’ entiteiten. Elk beeld legt een stille getuigenis af van de gebeurtenissen in Calabrië en nodigt de kijker uit om mee te doen en hun eigen interpretaties te maken. De tentoonstelling wordt op donderdag 30 november geopend van 18.30 tot 21.00 uur.