Tentoonstelling Moederboom van José Maria Capricorne

Tentoonstelling Moederboom van José Maria Capricorne

08-02-2024 (12:30) - Bucket list

De leefwereld van Curaçao en de Caribische cultuur zijn van grote invloed op het werk van beeldend kunstenaar José Maria Capricorne (1932). Ook als hij tussen 1974 en 1993 afwisselend in Breda en Curaçao woont.

Nu is Capricorne weer terug in Breda waar zijn kleurrijke werken nog tot en met 19 mei te zien zijn. De tentoonstelling Moederboom toont schilderijen, tekeningen en sculpturen van de oudste kunstenaar (1932) van Curaçao. De verrassende creaties nemen bezoekers mee op een inspirerende ontdekkingsreis door de wereld van Capricorne.

Rijk verhaal

Achter de vrolijke en zorgeloze beelden van Capricorne zit vaak een rijk verhaal. Zo verwijst hij naar de relatie van Curaçao met het koloniale verleden. In een begeleidende film vertelt hij over zijn ervaringen als donkere man in een toen nog witte samenleving. Zijn kunst richt zich op de verbeelding van de Caribische levenskracht en het bevorderen van het zelfbewustzijn van Curaçao. De grote waarde en relevantie van zijn werk werd recent benadrukt met een onderscheiding van de Curaçaose regering voor zijn artistieke oeuvre.

Moederboom

In de tentoonstelling Moederboom zijn ongeveer 80 werken te zien met thema’s als ‘Toneel van het leven’, ‘Metamorfosen, magie & rituelen’ en ‘Bronnen van leven’. Gefascineerd door ‘alle aspecten van het leven’ laat Capricorne zich inspireren door Caribische flora en fauna, ontmoetingen en persoonlijke gebeurtenissen zoals vaderschap en verlies van dierbaren. Ook stelt hij het lijden van zwart Curaçao en Nederlandse onderdrukking aan de orde.