U? Festival en U? Projects voor lokale en creatieve communities in Nederland

U? Festival en U? Projects voor lokale en creatieve communities in Nederland

11-07-2024 (16:07) - Bucket list

U?, het gratis toegankelijke stadsprogramma van Le Guess Who?, keert terug naar Utrecht voor de vierde editie.

U? viert lokale en creatieve communities gevestigd in Nederland, met een sterke focus op Utrecht. 

Vanaf 2024 richt U? zich nog meer op duurzame samenwerkingen met lokale en regionale partners, makers en communities. Het programma bestaat uit U? Festival en U? Projects.

U? Festival

Op zaterdag 9 november presenteren we U? Festival: een festival-playground in het Cartesiusgebied, met een breed programma waarbij een grote diversiteit aan onafhankelijke en/of vooruitstrevende makers en communities aan bod komen.

Voor U? Festival werken we samen met verschillende locaties, zoals KABUL à GoGo, dB's, De Nijverheid, NAR, VOGELFREI, Hof van Cartesius, Warmoes, De Stadsjutters, De Havenloods, Kunsthal Kloof, Stadspodium de Ontspanning, Boot 122, The Village Coffee Branderij, Set-Up, EXboot en Loods Gert Wessels.

U? Projects

Naast U? Festival organiseren we ook op zichzelf staande evenementen op andere dagen en locaties: U? Projects. Dit zijn evenementen georganiseerd in samenwerking met Utrechtse organisaties; van grassroots collectieven tot culturele instellingen.

Zo is er bijvoorbeeld in Centraal Museum een tentoonstelling waarin de veelzijdigheid van hedendaagse makers uit Marokko en de Marokkaanse diaspora in Nederland centraal staat. Speciaal voor U? Projects wordt er op zondag 10 november een evenement rondom deze tentoonstelling georganiseerd in Younity (urban sport- en cultuurfaciliteit voor en door jongeren). Op het programma staan een all female Marokkaanse Gnawa band, een catwalk waar ontwerpers van BOKS (jongerencultuurcentrum) samen met een aantal modeontwerpers met Marokkaanse roots kleding vertonen, en eten en muziek geprogrammeerd door Buddy to Buddy Utrecht.

Community Curators

U? wil intensief samenwerken met een diverse selectie creatieve partners uit Utrecht en daarbuiten. We stimuleren nieuwe ervaringen, verbindingen, gesprekken en experimenten met en tussen communities. Daarom zal een deel van het U? programma gemaakt worden door Community Curators: opkomende en enthousiaste, in Nederland gevestigde, curatoren die diep verbonden zijn met hun scene en community.

Voor U? 2024 werken we samen met YUMNA, een jonge, creatieve groep moslimvrouwen die kennis delen en hun verschillende relaties met het geloof onderzoeken; Ezgi Aktug - Maardewân, een gemeenschap van creatieve migranten die zichzelf en elkaar hebben gevonden in Nederland; Bibi Bannink, een 18-jarige HKU student die actief is op het gebied van feministische punk en een meer interdisciplinaire benadering introduceert door middel van concerten; Insan Larasti, een Rotterdamse community organisator, DJ, ontwerper en inclusiviteitsmedewerker die zich richt op de Indonesische diaspora en Indoqueer clubavonden en kunstexposities organiseert; en Raziyah Heath, een onafhankelijke curator, programmeur en community organisator die de BIPOC queer trans-community vertegenwoordigt op het gebied van muziek en kunst.