Doek valt voor Creature Amsterdam, voorheen XXS

Doek valt voor Creature Amsterdam, voorheen XXS

08-05-2023 (13:30) - Bureaus

Krap een jaar nadat Candid bekend maakte het Londense bureau Creature te hebben overgenomen om dit samen te voegen met XXS Amsterdam dat in mei 2022 verderging als Creature Amsterdam, heeft de Amsterdamse vestiging de deuren definitief gesloten. Hiermee is een einde gekomen aan een roemrucht stukje Nederlandse reclamegeschiedenis.

XXS werd in 1997 opgericht en werkte recent voor klanten als Mitsubishi, Makro, Rode Kruis, Flink en NS. In 2019 werd het bureau overgenomen door de Candid Group en in 2021 werd het bureau Cogonez, dat meer digitale know-how in huis had, aan de expertise van XXS toegevoegd.

XXS-oprichters/partners Piet Hein Smit, Jose Evers en Map van Arem bleven in eerste instantie na de overname aan boord. In 2021 kwam Sanne Tolsma over van Wunderman, om als managing director het stokje van Piet Hein Smit over te nemen. Ondertussen ging Cogonez in april 2022  (nu part of Wuhoo Warehouse in Amsterdam) weer als zelfstandig bureau verder.

Wat de directe aanleiding is geweest om de deuren van Creature Amsterdam te sluiten, is niet bekendgemaakt. Piet Hein Smit, Map van Arem en ook Sanne Tolsma vertrokken eerder al bij het bureau. Geen van hen was bereikbaar voor commentaar.

In de ruim vijfentwintig jaar dat XXS heeft bestaan, won het veel prijzen, waaronder SAN Accenten, Effie Awards, Lampen en een Cannes Lion.

Op de foto (v.l.n.r.): XXS-partners Piet Hein Smit, Jose Evers en Map van Arem en Candid Group-oprichters Youri van der Mijn en Gérard Ghazarian bij de overname van XXS door Candid Group in 2019


Media

Marketing

Economisch