Ilja Gort draagt chateau La Tulipe over aan zoon

02-12-2021 (11:13) - Bureaus

Het is 27 jaar geleden dat Ilja Gort, tot dat moment vooral bekend als schrijver van reclametunes, een vervallen château kocht. Vele wijnjaren later gaat er nu het een en ander veranderen: Ilja gaat zich bezighouden met een nieuwe tv-serie en het schrijven van romans, zoon Klaas neemt officieel het wijnstokje over en heeft de dagelijkse leiding op het chateau.
 
De naam Château La Tulipe van Ilja en Klaas Gort wordt gewijzigd naar Château Gort & Gort. Onder het motto ‘Terug naar de natuur’, focussen vader en zoon zich op het pure, kleinschalige wijnmaken, waarbij duurzaamheid en kwaliteit centraal staan. De nieuwe wijnen van Château Gort & Gort zijn vanaf deze maand verkrijgbaar.
 
Klaas (31) is opgegroeid op het chateau en werkt er inmiddels tien jaar. Hij kent er elke wijnstok, elke boom en elke steen. Hij bestuurt het Château en runt, samen met zijn vriendin Meriam, ook de kasteel-B&B.
 

Terug naar de natuur

Ilja Gort:"Mijn grote droom toen ik dit Château kocht in 1994, was een wijn maken van Grand Cru-niveau. Dat is een heel eind gelukt, maar door de klimaatverandering krijgen we in Bordeaux steeds vaker te maken met extreme droogte, hevige hoosbuien en onverhoedse nachtvorst. Om deze risico’s te beperken, hebben we er een jaar of tien geleden voor gekozen om wijngaarden te pachten in Zuid-Frankrijk en Spanje voor de merken Slurp en Tulipe. Dat werd een groot succes, maar succes brengt ook veel extra werk mee en ons bedrijf werd groter en groter. Door het verkleinen van ons bedrijf kunnen Klaas en ik ons beter concentreren op datgene waar alles mee begint: gezonde druiven. Daartoe gaan we terug naar de natuur.”
 
Gort & Gort hebben de merken Tulipe en Slurp uit handen gegeven aan hun Franse partner Cordier, die de exploitatie voortzet. Onder het nieuwe label Gort & Gort produceren Ilja & Klaas alleen nog: de Zero, de Prestige (Sauvignon blanc en Merlot) en hun liefdeswijn; de prijswinnende Château Gort & Gort Bordeaux Supérieur. De Gort & Gort wijnen blijven exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn en Cordier-dochter Oud Reuchlin & Boelen.

 

 

Media

Marketing

Economisch