Hertog Jan lanceert Vatgerijpt 2022

27-09-2022 (12:48) - Campagnes

Hertog Jan lanceert de zesde editie van het Grand Prestige Vatgerijpt. Dit jaar is de Limburgse brouwerij geïnspireerd door Franse, bourgondische smaken. Ze lieten dit digestiefbier rijpen op verschillende houten vaten uit Frankrijk.

De oorsprong van de vier bieren van de Vatgerijpt 2022 komt uit vier verschillende Franse streken. De brouwersselecteerden de vaten in Frankrijk en vulden deze in Arcen met Grand Prestige. In de vatenkelder van de brouwerij kreeg het bier een aantal maanden de tijd om te rusten en zijn smaak te ontwikkelen. Dat resulteerde in vier varianten: bordeaux merlot, cognac, armagnac en calvados. 

Bière du Soir

Frankrijk kenmerkt zich net als Limburg door het bourgondische leven. Daar liet meesterbrouwer Micha Peute zich door inspireren. Zijn doel was om een bier te creëren dat als slotstuk van een uitgebreid diner dient, een 'Bière du Soir'. Micha Peute: “Toen ik hier samen met nestorbrouwer - en bovendien uitvinder van Vatgerijpt - Gerard van den Broek naar afreisde waren we het er al snel over eens dat we ons bier op de oude vaten van bordeaux merlot, cognac, armagnac en calvados wilden laten rijpen."

10 tot 12 graden

Frankrijk staat bekend om buitengewone digestieven. Een digestief is een drankje van een hoger alcoholpercentage dat na de maaltijd gedronken wordt en waarmee de Fransen traditiegewijs hun diner afsluiten. Net als een digestief is Vatgerijpt een bier waar je echt even voor gaat zitten en de tijd voor neemt. Het beste drink je dit bier op een temperatuur van 10 tot 12 graden uit een bierglas met een wijde opening aan de bovenkant. Op deze manier komen de aroma’s goed vrij en kun je de smaken het beste proeven.

Verkoop

Op woensdag 28 september gaat Grand Prestige Vatgerijpt 2022 online in de verkoop en is dan vanaf 12.00 uur verkrijgbaar via de online brouwerijwinkel van Hertog Jan. Ook zijn de bieren vanaf zaterdag 24 september al te verkrijgen in de brouwerijwinkel in Arcen.