
Libresse dicht kenniskloof menstruatie
Libresse start met de campagne 'Never just a Period' om te zorgen dat meisjes+ zonder angst en met vertrouwen ongesteld kunnen worden, van de eerste tot de laatste druppel bloed. Aanleiding voor de campagne is onderzoek van het merk zelf, waaruit blijkt dat de helft van de Nederlandse vrouwen hun menstruatie moeilijker vindt dan verwacht.
Uit het onderzoek blijkt dat veel vrouwen+ zich niet goed voorbereid voelen op wat er tijdens hun menstruatiecyclus gebeurt. Wereldwijd zegt 80% zich niet ‘klaar’ te hebben gevoeld voor de eerste menstruatie. In Nederland heeft 39% naar eigen zeggen te weinig voorlichting gehad over menstruatie en het eigen lichaam. Wereldwijd ligt dat percentage zelfs op 59%.
Opvallend is dat wereldwijd slechts één op de tien meisjes hun eerste menstruatie als iets positiefs heeft ervaren, terwijl bijna driekwart (74%) het als een negatieve ervaring omschrijft.
Negatieve ervaringen
Negatieve ervaringen rondom menstruatie worden versterkt door een gebrek aan kennis, vertelt Dorothée Vanderbroeck, Senior Brand Manager bij Libresse: "Voorbereid zijn, begrijpen wat er met hen gebeurt, hoe ze menstruatieproducten moeten gebruiken en toegang hebben tot de benodigde producten, helpt meisjes+ om zich zelfverzekerder te voelen en er over durven te praten."
Dat blijkt ook uit het onderzoek: meisjes+ die met vertrouwen hun eerste menstruatie doormaakten, spraken er later in hun leven makkelijker over. Vroege voorlichting heeft dus een langdurig positief effect.
Ongemakkelijke gesprekken
Voorlichting stopt niet bij de eerste menstruatie. Wereldwijd zegt 42% van de vrouwen+ nog altijd veel te weinig te weten over hun eigen lichaam. Ze voelen zich onzeker over hun cyclus (46%) en zijn verbaasd als die afwijkt van het bekende ‘28 dagen’-ritme. Ook de kleur van afscheiding leidt tot verwarring: 48% schrikt als het bloed niet rood maar bruin of zwart is, en 45% weet niet wat ze moeten denken van tussentijdse bloedingen.
Die verwarring leidt tot vragen, maar waar kun je terecht? Veel vrouwen+ ervaren een drempel om menstruatieklachten met zorgverleners te bespreken. In Nederland voelt bijna een op de drie vrouwen zich ongemakkelijk bij dat soort gesprekken (28%). Anderen geven aan dat ze zich niet serieus genomen voelen of dat er geen echte oplossingen worden geboden.
Het gevolg is dat velen gaan zelf op zoek naar antwoorden. Wereldwijd leert 43% van de vrouwen+ meer over hun lichaam via sociale media, waar lang niet alle informatie betrouwbaar is.
Een levenslange uitdaging
De kennisachterstand stopt niet bij de vruchtbare jaren. Maar liefst 90% van de menstruerende vrouwen wereldwijd zegt weinig tot niets te weten over de perimenopauze, de fase voor de menopauze. Hierdoor blijven veel vrouwen+ hun hele leven met vragen zitten over hun eigen lichaam.
Libresse wil die kenniskloof dichten. Door onderzoek te blijven doen, menstruatielessen te geven op middelbare scholen (voor meisjes en jongens), het gesprek aan te jagen en samen te werken met NGO’s over de hele wereld. Met deze initiatieven heeft Libresse inmiddels al meer dan 45 miljoen meisjes+ wereldwijd bereikt. Dorothée Vanderbroeck: "Maar we zijn er nog niet, het is tijd voor een wereld die ons lichaam echt begrijpt. It is never just a period! Het is zo veel meer."
Behoeftes begrijpen
'Never just a Period' richt zich op de hele menstruatiereis, van vruchtbaarheid en anticonceptie tot de menopauze. De campagne wordt ondersteund door een film die laat zien hoe onvoorbereid veel vrouwen+ zich voelen op wat er met hun lichaam gebeurt. Libresse wil niet alleen de beste menstruatie- en verzorgingsproducten leveren, maar door en door begrijpen wat de behoeftes van vrouwen+ zijn.
Credits
Klant: Libresse
Reclamebureau: AMV BBDO
Geluid: Soundtree
Media: Publicis
PR: HPB | Het PR Bureau
Social media: Dentsu Creative