Zelfrijdende ambulance in campagne voor tekort aan zorgpersoneel

28-06-2022 (11:25) - Campagnes

Een zelfrijdende ambulance als oplossing voor het tekort aan zorgverleners? Medi Interim, hét uitzendbureau voor de zorg in Nederland, testte het.
 
De campagne is ontwikkeld door creatief bureau Higuita en geproduceerd door WeFilm om aandacht te vragen voor het vak van zorgprofessionals.
 

Mensenwerk voelbaar

Het doel van de campagne is om voelbaar te maken dat zorg verlenen mensenwerk blijft. Niek Eijsbouts, creatief directeur Higuita: "In bijna elke branche is tekort aan personeel en duizelen de getallen over openstaande vacatures. Die cijfers raken je op een gegeven moment niet meer. Deze zelfrijdende ambulance is daarom een enorm beeldende manier om het personeelstekort te laten zien en vooral hoe de zorg echt niet zonder mensen kan."
 

Herintreders

Een campagnesite met bijzondere verhalen van mensen die in de zorg werken. Met name herintreders spelen hier een sleutelrol. Jantine Pater, directeur van Medi Interim: "De coronapandemie zorgde ervoor dat veel uitgetreden zorgprofessionals terugkeerden om hun steentje bij te dragen, zoals gepensioneerde artsen of andere zorgverleners. Nu de pandemie onder controle is, besluit een deel van deze herintreders om parttime actief te blijven. We horen dat zij het plezier in het vak weer hebben teruggevonden dankzij zo’n deeltijd invulling óf ontdekt hebben dat ze op een andere manier hun expertise zinvol kunnen inzetten. Zij zijn voor ons hét voorbeeld waarom herintreders een belangrijke rol kunnen spelen in het terugdringen van het personeelstekort en de reden waarom we deze ervaringen delen."
 

52.000 openstaande vacatures

De alsmaar stijgende zorgvraag en het minder hard stijgende aanbod van zorgprofessionals is de oorzaak van het groeiende personeelstekort. Tegelijkertijd gaat er weinig aandacht uit naar de mensen die nu in de zorg werken, met als gevolg dat ze uitvallen door de hoge werkdruk. Hierdoor worden de tekorten nog groter. Dit tekort is op dit moment opgelopen tot 52.850 openstaande vacatures. Ter vergelijking: dit is ruim 4,5 keer zoveel als in het onderwijs, met 11.500 openstaande vacatures.
 

Credits

Creatief bureau: Higuita Amsterdam
Productie: WeFilm
Regie: Jan Boon
Mediabureau: Mediaplus