Ace en TEDxAmsterdam Women maken AI tool die alleen vrouwen genereert

Ace en TEDxAmsterdam Women maken AI tool die alleen vrouwen genereert

06-03-2023 (16:18) - Creatie

In aanloop naar International Women’s Day 2023 op woensdag 8 maart introduceren Ace en TEDxAmsterdam Women: MissJourney, een AI-tool die alleen beelden van vrouwen genereert.

Het thema van International Women’s Day is dit jaar ‘Embrace Equity’ of in het Nederlands: omarm gelijkheid. Wanneer je AI-tools vraagt om 100 bekende beroepen en personen te verbeelden, wordt in minder dan 20 procent van de afbeeldingen een vrouw getoond**. TEDxAmsterdam Women wil hierin meer gelijkheid creeëren. 

Nieuwe wereld

“Kunstmatige intelligentie wordt een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven, het is een hele nieuwe wereld die we samen aan het bouwen zijn. Waarom zouden we het dan niet gelijk goed doen en afscheid nemen van ouderwetse stereotypes? Als we direct vanaf het begin een inclusieve digitale realiteit bouwen, hoeven we het niet achteraf te corrigeren” zegt Amber Haank, Strategy Director bij ACE.

MissJourney

MissJourney is een AI tekst-naar-beeld-generator die vrouwen laat zien. De AI-tool, gemaakt door ACE in samenwerking met TEDxAmsterdam Women, is gebouwd om AI gender bias tegen te gaan en iedereen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met AI. De tool heeft een ingebouwde logica die AI helpt anti-stereotiepe aanwijzingen te maken om meer diverse resultaten te creëren voor bestaande datamodellen. Wanneer MissJourney wordt gevraagd om een portret te maken van een CEO, atleet of leider produceert deze AI-tool niet een mannelijke stereotype voorbeeld, maar creëert ze diverse vrouwelijke afbeeldingen. Helen Pink van TEDxAmsterdam Women: "Dit is nog maar het begin. TEDxAmsterdam Women heeft dit jaar als thema ‘Decoding the future’. Samen met ACE gaan we rondom dit thema een jaar lang inspiratie en educatie bieden.”

De tool is nu hier te gebruiken.

**Onderzoek waarbij prompts (N=2000) gerelateerd aan beroepen of personages, zoals ‘portret van CEO’, ‘portret van een superheld’ en ‘portret van een atleet’ zijn ingevoerd bij drie AI-afbeeldingsgeneratoren.