Anne-Maartje Lemereis nieuwe Componist des Vaderlands

21-12-2023 (21:30) - Creatie

Anne-Maartje Lemereis mag zich de komende twee jaar Componist des Vaderlands noemen. Op 21 december werd in TivoliVredenburg in Utrecht bekend dat zij het stokje overneemt van Martin Fondse, die de afgelopen twee jaar de rol op zich nam. De jury stond voor een uitdagende taak bij de keuze van een opvolger, maar: “Anne-Maartje heeft de kracht om met duidelijke taal en daadkracht vanaf de onderkant iets op te bouwen en dán omhoog te tillen.”

“Ze gelooft in wat ze doet, ze is een activist zonder drang. Anne-Maartje is uiterst sterk in haar communicatie die zich richting verschillende doelgroepen in Nederland kan vertakken, waar ze met een grote toegankelijkheid haar verhaal kan overbrengen. Ze heeft de kracht om met duidelijke taal en daadkracht vanaf de onderkant iets op te bouwen en dán omhoog te tillen. Ze heeft een prachtige balans in zichzelf, als componist, pianist en docent, die haar de komende twee jaar zal helpen het evenwicht in het muziekonderwijs een nieuwe impuls te geven. Zodra zij de overlegruimte instapte werden we meegenomen in haar wereld. Anne-Maartje is een originele geest die op een speelse wijze weet te reageren op dagelijkse actualiteiten zoals ze met haar Happy Birthday Composer project op social media heeft bewezen. En ook als componist overtuigt ze, gegeven haar recente werk. Zoals pianoconcert ‘Twee’, onderdeel van het met de klassiekemuziekprijs ‘De Ovatie’ bekroonde programma ‘Vrijheid en Overwinning’ van Pynarello.”

Anne-Maartje is verguld met de benoeming tot de nieuwe Componist des Vaderlands: “Het is een eer om de komende twee jaar deze mooie titel te mogen dragen. Ik wil me vooral richten op muziekeducatie. Ik wil dat breed inzetten en voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. En binnen die educatie wil ik me ook focussen op het maken. Zelf maken met name en niet het reproduceren van andermans producties, maar het maken van eigen werk.”

Anne-Maartje Lemereis is de vijfde Componist des Vaderlands, na Willem Jeths, Mayke Nas, Calliope Tsoupaki en Martin Fondse. Buma Cultuur nam hiervoor het initiatief om het muziekleven een boegbeeld te geven voor eigentijdse Nederlandse muziek. Twee jaar lang zal Lemereis met eigen composities inspelen op actuele ontwikkelingen in de samenleving. Daarnaast komt zij als ambassadeur op voor het belang van alle betrokkenen in ons muziekleven, van componisten en musici tot docenten. Eén van haar lijfspreuken is: Echt iedereen kan componeren!