App ‘Bubbel’ laat kiezers ‘speeddaten’ met politieke tegenpolen

App ‘Bubbel’ laat kiezers ‘speeddaten’ met politieke tegenpolen

25-10-2023 (09:29) - Creatie

Nieuwe app Bubbel laat gebruikers in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 'speetdaten' met kiezers een andere politieke voorkeur.

De app is een aanvulling op de website Waaromkiesjij.nl, die tijdens de landelijke verkiezingen van 2017 en 2021 al politieke ‘speeddates’ mogelijk maakte.

politieke speeddate-app

Om de app te gebruiken, is het alleen nodig om een politieke voorkeur aan te geven. Op basis daarvan worden gebruikers gekoppeld aan partners met een andere partijkeuze. In anonieme 1-op-1 chat gesprekken kunnen ze vervolgens in discussie buiten hun bubbel, aan de hand van stellingen over de politiek.

Ook kunnen gebruikers vrienden uitnodigen die wel een kijkje buiten hun eigen bubbel kunnen gebruiken. Net zoals bij populaire datingapps kan je bij Bubbel langere tijd met meerdere mensen in gesprek gaan, waardoor het echt een aanvulling is op de oorspronkelijke website. 

methode effectief

Om de impact van Waaromkiesjij.nl te toetsen, deden wetenschappers onderzoek naar de werking. Daaruit bleek overtuigend dat de methode werkt. Zelfs korte, anonieme chatgesprekken over gevoelige thema’s tussen politieke tegenpolen dragen bij aan meer wederzijdse sympathie, begrip voor elkaars standpunten, en de bereidheid om vaker in gesprek te gaan.